Зорян Попадюк ще школярем очолив «Український національно-визвольний фронт»,– «Історична правда»

Зорян Попадюк ще школярем очолив «Український національно-визвольний фронт»,– «Історична правда»

14.03.15 16:37 0 712
Зорян Попадюк – один із небагатьох молодих дисидентів. У 1968 році, ще будучи школярем, він очолив «Український національно-визвольний фронт». Та вже у 1973 році 20-річний юнак опинився у таборі суворого режиму у Мордовії. Попри геть молодий вік, саме цей хлопець тримав дисципліну серед політв'язнів, а через незламну позицію був справжнім авторитетом для багатьох ув'язнених.

«Якщо не знаєш, як вчинити, – запитай в Попадюка. Таке було правило,– пригадує роки у таборах один із друзів Зоряна Попадюка Сергій Кириченко. – Зорян був принциповим. Він не брав участі в акціях, коли вважав їх не на часі чи не правильними, – хай навіть до них приєднувалися всі інші в’язні. А піти проти колективу – це складніше, аніж голодувати».

Утім саме за участь у табірних акціях протесту, а ще за непримиренний характер Зоряна Попадюка неодноразово карали карцером.

«Коли йде начальник – «зек» повинен скинути шапку і першим привітатися. Якось Зорян пройшов повз начальника і не привітався. «Почему вы не здороваетесь»? «А я не зобов’язаний вам бажати здоров’я, я вам не бажаю здоров’я», – от такий відбувся діалог», – розповів історію політв’язень Василь Овсієнко.

У таборах саме Зорян Попадюк тримав залізну дисципліну серед політв’язів. Наприклад, забороняв їм пити міцний чай, щоб побратими не звикали до підбадьорюючого напою.

«Горня чаю змінювало людину, додавало енергії. Зорян рішуче виступав проти цього, говорив усім, що наша залежність від чаю, що для пияка – від алкоголю», – пояснює віце-ректор УКУ, політв’язень Мирослав Маринович.

Також Зорян Попадюк вирізнявся своєю винахідливістю.

Якщо нам було потрібно передати якийсь написаний документ, чи ламали голову над тим, де його заховати, то в цих питаннях Зорян був дуже помічний. У нього дуже живий і меткий розум, який відразу знаходив розв’язку», – додав Мирослав Маринович.

Отож, якою була діяльність молодих дисидентів у 60-70-х роках, як вдавалося не зламатися в страшних умовах таборів, – про це розповість сам Зорян Попадюк у гостях проекту «Історична правда з Вахтангом Кіпіані», у неділю, 15 березня, о 22:30, на телеканалі ZIK.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Житомирщині міліція ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ