У «Тюрмі на Лонцького» – проект Тараса Полатайка «Війна. 11 Портретів»

У «Тюрмі на Лонцького» – проект Тараса Полатайка «Війна. 11 Портретів»

14.03.15 15:36 0 594
У Львові в четвер, 19 березня о 16.00, у Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» за участі відомого українського митця Тараса Полатайка відбудеться презентація його проекту «Війна. 11 Портретів».

Промовистий лаконізм великоформатних монохромних фотопортретів на експозиції виставки «Війна. 11 Портретів» вражає найдужче. У цьому проекті обличчя, очі і голоси людей, чиї душі обпечені війною, покликані на межову відвертість діалогу із глядачами, які ангажуються до розмови про усвідомлення цінності життя, жертовності захисників України та до чину благодійності.

Проект Тараса Полатайка «Війна. 11 портретів» постав після спілкування митця із пацієнтами хірургічного відділення Головного військового клінічного госпіталю в Києві, стартувавши торік у серпні в Національному художньому музеї України в рамках проекту «Леви своїх не лишають». Відтак ці фотопортрети в супроводі аудіозаписів мандрують виставковими залами світу за програмою доброчинного збирання коштів для лікування поранених в зоні АТО. Виставку вже демонстрували в Торонто, Нью-Йорку, Оттаві, Калгарі, Одесі, Києві, Чернівцях та Івано-Франківську.

«У госпіталі я зустрівся із чоловіками, які потрапили туди із фронту з тяжкими пораненнями. Спілкування із ними було не легким. Це люди різного віку й з усіх куточків України – добровольці, мобілізовані, контрактники. У кожного свій досвід мирного життя, але тепер спільний – війни. У найтяжчі хвилини їм допомагало триматися переконання, що вони захищають рідну землю», – каже автор проекту Тарас Полатайко.

Довідка

Тарас Полатайко – український художник, народився в Україні, від 1989 живе і працює в Канаді та Нью-Йорку. У 1990-х автопортрет художника з серії «You» купив Білл Гейтс для власного кабінету. 2002 р. представляв Україну на Бієнале у Сан Пауло (Бразилія). Серед інших міжнародних форумів, на яких Полатайко представляв Україну та Канаду – Корейська Бієнале (Південна Корея, 2009), Тель-Авівська Бієнале (2011) та Alberta Biеnnіal в Едмонтоні (Канада, 2013). Останнім часом виставляв твори зокрема на Bazel Art Fair (Швейцарія), Priska Juschka Fine Art (Нью-Йорк), у Музеї сучасного мистецтва Монреаля, Фонді Антоні Тапієса (Барселона), The Power Plant (Торонто), Центрі сучасного мистецтва Замок Уяздовський (Варшава), Центрі сучасного мистецтва Дж. Сороса (Київ), Мистецькому арсеналі (Київ), Міжнародному фістивалі кіно і відео «Images» (Торонто), Artspeak (Ванкувер) і Barbara Edwards Contemporary (Торонто). Художника представляють Priska Juschka Fine Art (Нью-Йорк), Barbara Edwards Contemporary (Tоронто) і Douglas Udell Gallery (Eдмонтон). Перформенсну експозицію Тараса Полатайка «Спляча красуня» в київському Національному художньому музеї України дивилося он-лайн близько 3,5 мільйона людей з різних куточків світу.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Ужгородські міліціонери ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ