Держкомтелерадіо просить ЗМІ висвітлити День незалежності Карпатської України

Держкомтелерадіо просить ЗМІ висвітлити День незалежності Карпатської України

14.03.15 15:26 0 585
Державний комітет телебаченні радіомовлення України звертається до засобів масової інформації з проханням використати у своїй роботі методичні матеріали Українського інституту національної пам'яті, підготовлені до 76-ї річниці проголошення незалежності Карпатської України.

Як повідомляє прес-служба відомства, історики пропонують відзначити 15 березня День незалежності Карпатської України та вшанувати пам’ять її оборонців, які у 1939 році стали на захист проголошеної української державності на Закарпатті проти військ авторитарної Угорщини.

Карпатська Україна, яку 14 березня 1939 року було проголошено незалежною державою – важливий етап розвитку українського визвольного руху, приклад прагнення українців до розбудови власної державності навіть у несприятливих зовнішньополітичних умовах, йдеться у повідомленні.

«Символічно, що державними символами Карпатської України були синьо-жовтий прапор, гімн «Ще не вмерла Україна» та тризуб св. Володимира Великого у сполученні з крайовим гербом Закарпаття, – зазначив перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак. – Україна опинилася у схожій ситуації: на її цілісність зазіхає Росія. І також, як 76 років тому українці із зброєю в руках захищають свою державу, свою незалежність».

Українці на Закарпатті були першим у міжвоєнній Європі народом, що не змирився із анексією, а зі зброєю в руках став на захист своєї свободи від агресії сусідніх держав. Після відмови президента Карпатської України Августина Волошина включити територію Карпатської України до складу Угорщини, розпочався загальний наступ угорських військ, яким протистояли нечисленні сили українських патріотів Закарпаття. Навіть із повною окупацією краю боротьба не завершилася: потужний партизанській рух діяв до кінця травня 1939 р., а поодинокі підпільники – до січня 1940 р., йдеться у повідомленні.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Закарпатській області ...
Наступна новина: Працівники ДАІ Львівщини ...

КОМЕНТАРІ