Росіяни в Криму кричали партійним керівникам: «Вы нас обманули!»,– історик з Криму

Росіяни в Криму кричали партійним керівникам: «Вы нас обманули!»,– історик з Криму

14.03.15 16:46 0 594
Уже незабаром після переселення в Крим у 40-х роках ХХ ст. етнічні росіяни кричали в обличчя партійним керівникам: «Вы нас обманули!!!». Замість обіцяної манни небесної вони отримали на півострові складні умови для роботи і життя. Тепер же історія може повторитися: минулорічна ейфорія проросійських прихильників спадає, відсоток тих, хто й надалі підтримує приєднання Криму до Росії, зменшився.

Про це говорив історик із Криму, а нині викладач ЛНУ ім. І. Франка Рустем Аблятіф у гостях проекту «Історична правда із Вахтангом Кіпіані» (щонеділі о 22:30, щочетверга о 22:00 на телеканалі ZIK).

« у Криму лише близько третини населення підтримують приєднання до Росії, – говорить Рустеф Аблятіф. ­­– Торік цей показник був більшим, адже спочатку справді люди мали відчуття ейфорії. Втім після року життя при Росії запал почав спадати. Путін і Мєдвєдєв анонсували федеральну програму для Криму на трильйони рублів. Натомість зараз програму тихенько згорнули і визнали, що таких грошей для Криму нема. Люди не отримали того, на що очікували».

Це вже вдруге Росія банально обдурила росіян, обіцяючи їм у Криму рай на землі. Вперше це сталося у 40-х роках минулого століття, коли росіян переселяли на півострів замість депортованих татар.

«Переселенцям із Росії говорили, що вони безкоштовно отримають житло, майно, яке залишили татари, – розповів історик. – Але їм ніхто не розповідав про труднощі, які на них чекатимуть. Після депортації татар було повністю зруйновано споконвічну систему господарювання у степах. Росіяни не знали, як вести господарство в таких умовах. Ми навіть знайшли в архівах цікавий документ: голови колгоспів Красногвардійського району у відчаї звернулися у ЦК КПС із проханням виписати на кожен колгосп бодай по одному татарину, щоб ті показали, як правильно у степах сіяти, збирати урожай, знаходити воду».

Відтак у 1944-1948 роках понад половина росіян, які переїхали в Крим, знову повернулися в Росію. При зустрічі із партійним керівництвом вони, не приховуючи емоцій, кричали: «Вы нас обманули!».

На думку Рустафа Аблятіфова, російська пропаганда так закрутила голови кримцям, вигадала стільки міфів про передачу Криму Україні, що врешті люди забули про реальні причини, чому півострів опинився у складі УРСР. Це був не «подарунок п’яного Хрущова», а крайня необхідність рятувати регіон, який на початку 50-х років опинився перед загрозою голоду.

«У 1953-му році відбулася поїздка Хрущова до Криму, про яку мало кому було відомо, – розповів Рустаф Аблятіфов. – Він був вражений економічною ситуацією в Криму – розруха і занепад. У магазинах узагалі не було овочів, людям загрожував голод. З Криму Хрущов одразу вирушив не до Москви, а до Києва – вмовляти компартію УРСР прийняти півострів до складу України. Лише після приєднання Криму до України уряд УРСР прийняв відповідну програму розвитку півострова. Тож не треба забувати, що Хрущов передусім керувався економічними факторами»,– наголосив історик.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ