Тернопілля: на Теребовлянщині відкрили пам’ятник Тарасові Шевченку

Тернопілля: на Теребовлянщині відкрили пам’ятник Тарасові Шевченку

14.03.15 19:19 0 880
«І на оновленій землі врага не буде супостата…». Ці пророчі слова Великого Кобзаря, викарбувані на пам'ятнику Тарасу Шевченку у Микулинцях, як ніколи актуальні у наші дні. Минулої неділі у селищі відбулось освячення погруддя Поета і Пророка.

У післяобідню пору 8 березня у скверику, в самому центрі Микулинців, зібрались і дорослі, і діти, сюди прийшли сім'ями. Багато людей у вишиванках, з квітами.

Під супровід пісні «Реве та стогне Дніпр широкий» право перерізати стрічку надано Івану Дармограю – ініціатору спорудження пам'ятника.

Погруддя Тараса Шевченка освятили декан Микулинецького деканату УГКЦ Євген Влох, благочинний Теребовлянського району УПЦ Київського патріархату Василь Мариновський, ієрей Андрій Мариновський.

До присутніх звернулися священники Василь Мариновський та Євген Влох. У промовах відзначили невмирущий геній Великого Кобзаря, актуальність його поезії у наш час, коли сепаратисти на сході України при активній підтримці Росії – давнього ворога нашої Вітчизни ще з часів Богдана Хмельницького, хочуть розшматувати українські землі. Треба любити Україну і служити їй так, як це робив Тарас Григорович, наголошувалось у виступах. Пам'ятник Великому Кобзарю має стати для микулинчан тим місцем, куди вони приходитимуть звіряти свої помисли і прагнення із заповітами Пророка. У скверику, де встановлено погруддя Тарасу Шевченку, ще чимало треба зробити для благоустрою, як і селища в цілому, для відродження Микулинців, відмічалось у промовах.

І священики, і голова Теребовлянської районної державної адміністрації Галина Зелінська, і голова Тернопільського обласного товариства імені Богдана Лепкого Богдан Кусень дякували Івану Дармограю – ініціатору спорудження пам'ятника українському Пророку, микулинецькій громаді за участь у благородній справі.

Слово надали самому ініціатору Івану Дармограю. Це він, поціновувач творчої спадщини поета, минулого року під час святкування Шевченківських днів виступив перед микулинецькою громадою з ініціативою через рік збудувати у селищі пам'ятник Кобзарю. І слова дотримав. Іван Дармограй подякував усім, хто взяв участь в увіковічненні постаті Тараса Шевченка: хто грошима, хто будівельними матеріалами, а хто безпосередньо працював у скверику.

Учні Микулинецької ЗОШ І-ІІІ ст. підготували тематичну літературну композицію. У цей день звучали безсмертні твори Тараса Шевченка, поетичні рядки про Великого Кобзаря.

Разом із заслуженою капелою бандуристів «Кобзар» Струсівського БК, народним аматорським лемківським обрядово-фольклорним колективом «Барвінок» Микулинецького БК усі присутні заспівали Шевченкові «Реве та стогне Дніпр широкий», «Заповіт», інші твори. І розправляло крила над селищем тверде, як криця, Шевченкове слово. Воно хвилювало, змушувало задуматись, спонукало до дії. Воно об'єднувало людей в одному пориві любові до України.

Після урочистої частини з концертною програмою у місцевому будинку культури виступили заслужена самодіяльна капела бандуристів «Кобзар», хор патріотичної пісні «Червона калина» (художній керівник - Нестор Трач) Микулинецького БК.

Анатолій ТКАЧ, районна газета «Воля».

Фото Ізидора РОМАНСЬКОГО.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ