Правоохоронці Львівщини продовжують викривати зловмисників,котрі одержують неправомірні вигоди

Правоохоронці Львівщини продовжують викривати зловмисників,котрі одержують неправомірні вигоди

14.03.15 15:45 0 686
Війна, яка триває на сході України, вже забрала тисячі людських життів й скалічила десятки тисяч доль, й звісно, нанесла негативний відбиток на економічну ситуацію у державі. Масла у вогонь продовжують підливати корупціонери, хабарники, розкрадачі державного та комунального майна, які нагріли собі тепленькі місця на різних рівнях влади, у правоохоронних та контролюючих структурах.

Замість розкаятися у своїх гріхах у такий складний час та об'єднати зусилля у боротьбі проти ворога, допомагаючи всіма можливими шляхами військовим та волонтерам, вони продовжують шукати прогалини у законодавстві. Зловмисники наповнюють свої кишені, вмиваючи руки у крові загиблих Героїв Небесної сотні та убитих на війні військовослужбовців, гвардійців та спецпризначенців, які віддали життя за Україну. Ми зупинимо вашу увагу лише на деяких здирниках, яких торік та вже цьогоріч викрили співробітники Державної служби боротьби з економічною злочинністю Львівщини під керівництвом полковника міліції Руслана Галаза. Ці факти яскраво свідчать про те, що хабарництво не здає позицій у багатьох установах та структурах, працівники яких можуть позитивно владнати ті, чи інші проблемні питання та впливати на прийняття важливих рішень.

Минулоріч одним із резонансних випадків було затримання заступників голови однієї з райдержадміністрацій міста Львова, яке оперативники провели під процесуальним керівництвом обласної прокуратури Львівщини. Посадовці райдержадміністрації вимагали у керівника одного з товариств з обмеженою відповідальністю неправомірну вигоду на суму 20 тисяч гривень у якості «відкату» за укладання договорів на проведення ремонтних робіт та підписання актів виконаних робіт. Державні службовці отримали кошти поблизу будівлі райдержадміністрації. Тут їх і взяли оперативники.

Під приціл «деесбезівців» потрапило й декілька працівників комунальних підприємств. Ще у серпні минулого року до правоохоронців звернулась журналістка телеканалу «ЗІК», яка повідомила про те, що їй стало відомо про вимагання неправомірної вигоди посадовцем органу державної влади. Реагуючи на звернення представника засобів масової інформації, оперативники Державної служби боротьби з економічною злочинністю викрили 45-річну працівницю державного комунального підприємства під час передачі їй хабара у розмірі 500 гривень. Цю невелику таксу вона вимагала за те, що не фіксуватиме виявлене самовільне будівництво та не притягуватиме винуватця до відповідальності, передбаченої законодавством. У січні 2015 року працівники слідчого відділу Львівського міського управління внутрішніх справ скерували кримінальне провадження за фактом одержання неправомірної вигоди на розгляд суду. Цікаво, що цю спритну здирницю вже притягують до відповідальності вдруге. У 2011 році її викривали під час одержання 1,8 тисячі доларів США хабара за сприяння у наданні дозволів на влаштування будівельних майданчиків. На той час вона очолювала комунальне підприємство. За це рішенням суду її було засуджено до п'яти років позбавлення волі з випробувальним терміном на один рік. Наразі рецидивістці-хабарниці загрожує покарання у вигляді штрафу від однієї тисячі до тисячі п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 25,5 тис.грн.), арештом на строк від трьох до шести місяців, або позбавленням волі на строк від двох до чотирьох років.

Непереливки й 60-річному комунальнику, котрий отримав неправомірну вигоду у розмірі 8 тисяч 200 гривень за сприяння у наданні в оренду нежитлових приміщень, які перебувають на балансі зазначеного ЛКП, для облаштування складу готової продукції. За фактом його корупційної діяльності уже порушено кримінальне провадження. Наразі правоохоронці встановлюють інші факти вимагання та одержання зазначеним посадовцем неправомірних вигод за сприяння з аналогічних питань.

Не гребують нічим й співробітники контролюючих та правоохоронних структур, які мають доступ до державної годівниці на кордоні. Так, зокрема, головний державний інспектор Львівської митниці та митний брокер вимагали хабара у розмірі 500 доларів США за заниження митної вартості спеціальної будівельної техніки та подальше сприяння у її митному оформленні. Посадовці отримали частину хабара у розмірі 300 «зелених». Однак, скористатись грошима так і не встигли. У цьому їм завадили співробітники Державної служби боротьби з економічною злочинністю. За протизаконне збагачення посадовцям загрожує доволі суворе покарання: позбавлення волі на термін від п'яти до десяти років.

А військовослужбовець прикордонної застави запропонував приватному підприємцю своє сприяння у безперешкодному переміщенні товарів через пункт пропуску. За це він вимагав 400 доларів США. Однак, кмітливий приватник звернувся за допомогою до працівників Державної служби боротьби з економічною злочинністю. Правоохоронці спільно з працівниками військової прокуратури Західного регіону України схопили спритника, як тільки він узяв, так би мовити, на лапу.

Не вдалося уникнути відповідальності й заступнику начальника відділу Державної екологічної інспекції Львівщини. Оперативники встановили, що посадовець вимагав від суб'єкта підприємницької діяльності 3 тисячі гривень за сприяння у підготовці необхідних документів та видачі спеціального дозволу на користування надрами (водою). Після представлення документів про перерахування коштів на рахунок, вказаний здирником, його було затримано.

Збагатитися на вуличній торгівлі мав намір виконувач обов'язків начальника районного відділу муніципальної дружини міста Львова. Співробітники Державної служби боротьби з економічною злочинністю та прокуратури Галицького району встановили, що 33-річний муніципал отримав частинами 2800 гривень за те, щоб не притягувати останнього до передбаченої законодавством відповідальності. Під час передачі останнього внеску – тисячі у національній валюті його схопили «на-гарячому».

Врешті решт винесено вирок двом одіозним посадовцям Винниківської міської ради, яких два роки тому було викрито співробітниками управління ДСБЕЗ ГУ МВС України у Львівській області. Депутати, один з яких перебував на посаді секретаря ради, у лютому 2012 року вимагали та отримали від фізичної особи незаконну винагороду у розмірі 8 тисяч 800 доларів США за винесення на розгляд сесії питання про надання дозволу на розробку проекту землеустрою земельної ділянки, а також подальше сприяння у прийнятті радою позитивного рішення. Вироком Личаківського районного суду міста Львова одному зі здирників призначено покарання у вигляді шести з половиною років позбавлення волі.

Його спільник відбуватиме за ґратами на один рік менше. Феміда позбавила обох засуджених присвоєних рангів посадової особи місцевого самоврядування та права займати певні посади терміном на три роки. Чи послужить цей випадок уроком для інших посадовців, які волітимуть нагріти руки на хабарах? Важко сказати. Адже, аналогічні випадки, на жаль, є поодинокими.

Юрій Скобало,

Львів
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Едуард Леонов: ...
Наступна новина: На міжнародній виставці у ...

КОМЕНТАРІ