На Хмельниччині пожежна небезпека використання несертифікованих будівельних матеріалів

На Хмельниччині пожежна небезпека використання несертифікованих будівельних матеріалів

17.03.15 08:10 0 705
Згідно з статистичними дослідженнями, близько 80% людей під час пожеж гине не від опіків чи травм, а від отруєння продуктами горіння та задухи. Процес неконтрольованого горіння супроводжується появою у навколишньому середовищі небезпечних та шкідливих для організму людини токсичних речовин.

Основні джерела токсичних продуктів згорання – це синтетичні матеріали, що є в сучасних виробничих, побутових та адміністративних приміщеннях. Так, під час горіння пінополіуретану та капрону утворюється ціанистий водень (синильна кислота), лінолеуму – сірководень та сірчистий газ, вініпласту – хлористий водень та оксид вуглецю тощо. Слід зазначити, що оксид вуглецю – це отруйний газ, і вдихання повітря, в якому його вміст становить 0,4% – смертельне.

Під час проектування і будівництва зростає кількість реконструйованих об'єктів, впроваджуються нові пожежонебезпечні матеріали і конструкції, застосовується імпортне обладнання і нові технології. Тому, керівники і провідні фахівці будівельних та проектних організацій мають бути проінформовані про проблеми забезпечення пожежної безпеки об'єктів будівництва, стан та перспективи розвитку системи протипожежного нормування і стандартизації. Сучасний ринок будівельних матеріалів буквально «завалений» несертифікованою та пожежонебезпечною продукцією.

На сьогоднішній день розроблено значну кількість спеціальних рідин для просочення дерева і тканин, жаростійкі фарби та штукатурки. Зазвичай, такі заходи не запобігають загорянню в умовах пожежі, але підвищують стійкість захищених матеріалів перед вогнем. Проте недотримання вимог пожежної безпеки у будівництві та реконструкції, нераціональне використання будівельних та оздоблювальних матеріалів за пожежо- та вибухонебезпекою тягнуть за собою трагічні наслідки. Основною проблемою є незнання властивостей та характеристик будівельних матеріалів. Для визначення властивостей будівельної продукції громадяни можуть звернутися до Дослідно-випробувальної лабораторії Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області.

Тому, Державна служба України з надзвичайних ситуацій закликає дотримуватися правил пожежної безпеки, використовувати лише сертифіковані будівельні матеріали з врахуванням їх властивостей.

ГУ ДСНС України

у Хмельницькій області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Валерій Коровій: «Наше ...
Наступна новина: У Львові водій отримав ...

КОМЕНТАРІ