Тячівські свободівці вшанували 76-ту річницю створення Карпатської України

Тячівські свободівці вшанували 76-ту річницю створення Карпатської України

18.03.15 16:30 0 741
14 березня 2015 року в рамках святкування 76-ї річниці проголошення незалежності Карпатської України Тячівською районною організацією ВО "Свобода" спільно з рахівськими побратимами було проведено низку заходів.

У смт Солотвино на місці пам'ятного знака, який встановлено на честь загиблих полковника Карпатської Січі Михайла Колодзінського, чотаря Зенона Коссака та інших "січовиків", відслужили поминальну панахиду священики УПЦ КП. Розпочався захід під звуки трембіти Куриляка Михайла з Лазещини. І допоки лунала сумна мелодія, свободівці думками полинули в ті далекі буремні часи, коли закарпатці виборювали свою незалежність. Керівник Тячівської "Свободи" Володимир Гапун повідомив, що напередодні націоналісті вже вкотре поновили цей памятний знак, бо українофоби й досі не можуть вгамуватись і щорічно паплюжать це освячене місце. Також свободівець провів паралелі минулого з сьогоденням і зазначив, що закарпатські "січовики" як в 1939-му році, так і тепер дають гідну відсіч ворогам української нації, але не в Закарпатті, а на українському Донбасі.

Перед присутніми виступив голова Рахівської районної організації ВО "Свобода" Микола Косівський: Надважливо виховувати майбутні покоління на прикладі героїзму Карпатських Січовиків, бо саме завдяки подвигу героїв Крут, Батурина, Карпатської Січі та інших героїв України, добровольчі батальйони і українська армія на подив московського ворога стримує агресію і не дає просуватись далі в глиб території України".

Священики о. Валерій, настоятель храму Різдва Івана Предтечі з с. Нересниця, та о. Андрій, настоятель храму св. Мученика і цілителя Пантелеймона з смт Буштино, помолились за полеглих героїв та в своїй промові наголосили на важливості згадувати про місця поховань патріотів, які віддали найголовніше – своє життя, заради побратимів і Батьківщини, тим самим продемонстрували свою жертву заради великої ідеї побудови незалежної України.

Історичну довідку подій періоду 1939-го року в Закарпатті навів член політради ВО "Свобода", кандидат історичних наук Богдан Галайко, який приймав участь в цих заходах. Він детально розповів про боротьбу українців проти мадярських окупантів і важливу роль в цій боротьбі полковника Михайла Колодзінського. Вшанування пам'яти героїв націоналісті закінчили виконанням українського славня та вигуками "Героям Карпатської Січі – слава!". Також колона автівок націоналістів зупинилася в м. Тячів, де свободівці віддали шану Небесній сотні та запалили лампадки біля монумента "Героям Революції гідності".

Про це повідомили в прес-службі Закарпатської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ