Тернопільська область: зареєстровано 2 пожежі в екосистемах

Тернопільська область: зареєстровано 2 пожежі в екосистемах

18.03.15 10:14 0 633
16 березня рятувальники двічі залучались до ліквідації випадків займання сухої трави. Цього дня о 12:37 черговим караулом 12-ї державної пожежно-рятувальної частини ліквідовано пожежу сухої трави на відкритій території у селещі Микулинці Теребовлянського району. Вогнем знищено рослинні залишки на площі 0,02 га. А о 15:53 у мікрорайоні Кутківці м. Тернополя бійцями 2-ї державної пожежно-рятувальної частини ліквідовано пожежу сухої трави, що виникла на відкритій території на вулиці Золотогірській, 15. Вогнем знищено рослинні залишки на площі 0,015 га. Завдяки оперативним та професійним діям рятувальників вогонь не встиг розповсюдитися та перекинутися на розташовані неподалік будівлі. Причини загорань та матеріальні збитки, завдані внаслідок пожеж встановлюються.

Починаючи з весни і продовжуючи до пізньої осені намагаючись навести лад на присадибних ділянках горе-господарі спалюють сміття, залишки торішнього листя та трави. Для виникнення пожежі достатньо навіть непогашеного недопалка, недбало кинутого на узбіччя, а локалізувати загорання та погасити пожежу сухої трави на відкритих територіях, як свідчить практика, не просто, оскільки швидкість поширення вогню – висока, особливо у суху, вітряну погоду. Полум’ям знищується родючий шар ґрунту, продуктами горіння завдається непоправна шкода довкіллю, яка обчислюється не лише в гривнях. Разом з повітрям у легені вривається задушливий дим від спалюваного сміття, рослинних залишків, а разом з димом – різноманітні токсичні, шкідливі для здоров'я хімічні речовини, що виділяються в процесі горіння, зокрема сполуки свинцю, ртуті та інших важких металів. Тому людям варто замислитись на скільки небезпечним може стати розведене під час відпочинку на галявині багаття чи неконтрольоване спалювання сухої трави та сміття, особливо у весняний пожежонебезпечний період.

Спалюючи рослинні залишки, більшість громадян не усвідомлюють, що чинять протизаконно. Частина перша статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за самовільне спалювання рослинності або її залишків, опалого листя у парках, скверах, інших зелених насадженнях без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу.

Рятувальники закликають мешканців області дотримуватись правил пожежної безпеки та відмовитись від спалювання сміття та рослинних залишків!
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ