На Тернопіллі мобілізовані виконують програму до рівня кваліфікованого солдата

На Тернопіллі мобілізовані виконують програму до рівня кваліфікованого солдата

18.03.15 10:43 0 727
Четверта хвиля часткової мобілізації в Україні — необхідність. Військовослужбовці, які вже тривалий час знаходяться на передовій, потребують ротації.

Як інформує прес-служба Генерального штабу ЗС Україн, перед Генеральним штабом ЗС України постало завдання підготувати мобілізованих під час четвертої хвилі так, щоб вони якомога менше програвали обстріляним та досвідченим воїнам попередніх хвиль. Адже люди, які відслужили певний час на передовій, об'єктивно краще підготовлені ніж ті, хто в якості ворога бачив лише мішені на стрільбищі.

— Ми повинні забезпечити високий рівень бойової готовності військовослужбовців, сил і засобів тих частин і підрозділів, які прибудуть в зону АТО, — переконаний начальник Генерального штабу Збройних Сил України генерал-полковник Віктор Муженко.

Головнокомандувач ЗС України наголосив, що керівництвом Міністерства оборони та Генеральним штабом проведена значна робота з вивчення та усунення всіх недоліків, які були допущені в ході попередніх етапів часткової мобілізації. Нині мобілізовані проходять не лише курс загальновійськової підготовки, а й виконують програму до рівня кваліфікованого солдата. Крім того, військовослужбовці ВДВ, артилеристи, іншх спеціальностей, через необхідність засвоєння більш складної навчальної програми проводять на полігонах та у навчальних центрах на тиждень-два більше, ніж це було раніше. Основним чинником, який зумовив внесення змін до програм бойової підготовки, був досвід, отриманий під час антитерористичної операції.

Наприклад, під час польових занять десантників на Житомирському полігоні відпрацьовувалися, зокрема, такі прийоми як ведення вогню з зенітної установки «з коліс». Такий прийом дозволяє скоротити час, який проходить від подання команди «до бою!» до моменту відкриття вогню. Ці навички потрібні, наприклад, для відбиття атаки на колону із засідки, або для знищення ворожого літального апарату, який рухається на малій висоті та, відповідно, з'являється раптово з-за ускладнень місцевості, дерев або будівель. Ще один прийом, який відпрацьовують мобілізовані на полігонах — це виконання вогневих завдань скороченим розрахунком та з замінністю посадових обов'язків номерів. Інтенсивна бойова підготовка та відпрацювання нестандартних ввідних хоча й виснажують фізично, але добре загартовують.

— Відчуваємо, що вивчаємо воєнну справу належним чином, — ці слова найчастіше можна почути від мобілізованих після таких, наближених до бойових, занять.

В ході підготовки мобілізованих пріоритетними були практичні заняття на техніці, тактичних полях та стрільбищі. Таким чином мобілізовані воїни швидко відновили отримані під час строкової служби і дещо втрачені за роки мирного життя навички. Крім того, до проведення занять з мобілізованими у якості викладачів залучаються учасники антитерористичної операції та воїни-миротворці. Навчальний процес постійно корегується з урахуванням дій наших військ на Донбасі. Тому до своїх військових частин чи окремих підрозділів випускники прибувають добре підготовленими.

Хоча така небачена вже понад два десятки років інтенсивність полігонного життя відбивається на техніці навчальної групи не найкращим чином. Машини, які за віком іноді старші за своїх водіїв, а то й всього екіпажу разом, не витримують, вимагаючи до себе постійної прискіпливої уваги. Військове керівництво знає про цю проблему і робить усе можливе в межах чинного законодавства, вносячи зміни, відповідно до вимог сьогодення: спрощуються процедури постачання запчастин та витратних матеріалів і списування тих, що відслужили свій термін, переглядаються терміни міжрегламентного обслуговування тощо. Особлива увага звертається на заміну вузлів, агрегатів та розхідників, які постачалися з Росії, на вітчизняні аналоги. Останнє, зрозуміло, справа не одного дня, але «мертва точка» у цьому вже пройдена.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Щотижневий звіт про ...
Наступна новина: Держкомтелерадіо оголошує ...

КОМЕНТАРІ