Вінничина: «ВІЛЬНА ПОЕЗІЯ» Ліни Костенко (+фото)

Вінничина: «ВІЛЬНА ПОЕЗІЯ» Ліни Костенко (+фото)

20.03.15 17:24 0 723
Літературно-мистецький вечір до Всесвітнього дня поезії та з нагоди 85-річного ювілею Ліни Василівни Костенко відбувся19 березня в читальній залі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва.

Традиційно у багатьох країнах світу з нагоди Всесвітнього дня поезії проходять літературні вечори, поетичні конкурси, фестивалі, презентації нових книг, вручаються літературні премії тощо. На Вінниччині творча ініціатива місцевих письменників усіляко підтримується владою, надається всебічне сприяння створенню літературно-поетичних клубів та фінансова підтримка у проведенні тематичних конкурсів, вікторин, літературних вечорів, тощо.

Ліна Василівна Костенко – ніжний поет-лірик, але водночас автор відомих прозових творів, громадська діячка, яскрава представниця «шістдесятників», епохи українського відродження. 19 березня, поетеса відзначає свій 85-річний ювілей.

При Вінницькій ОУНБ ім. К.А. Тімірязєва вже четвертий рік діє молодіжний осередок Театр книги «Прочитання», який ініціює та реалізує різні молодіжні проекти з метою залучення молоді до читання. Так, одним із них є проект «Поезія без купюр» – спрямований на підтримку обдарованих молодих поетів, розвиток творчої особистості, популяризацію та заохочення молоді до творчості, мистецтва та читання.

У рамках проекту відбувається низка різноманітних вечорів, зустрічей, презентацій, літературних постановок, майстер-класів. Найкращі поезії молодих авторів публікуються на сторінках місцевого часопису «Вінницький край».

Віддаючи шану видатній письменниці Ліні Костенко, учасники цьогорічного вечора поезії не тільки декламували її твори, а також читали власні вірші.

У заході разом із молодими поетами - учасниками проекту «Поезія без купюр», Театру книги «Прочитання», студентською молоддю, взяли участь і відомі письменники, члени Вінницької обласної організації Національної спілки письменників України: Тетяна Яковенко, Олена Вітенко, Валентина Сторожук.

«Поезія вчить нас бути людьми,- зауважила у своєму виступі Тетяна Яковенко,- поетичні твори Ліни Костенко навчають читачів бути гідними звання Людини».

Довідка:

Ліна Василівна Костенко народилася 19 березня 1930 р. у містечку Ржищеві на Київщині в родині вчителів. У 1936 p. родина перебралася до Києва, де майбутня поетеса закінчила середню школу. Згодом було навчання в Київському педінституті, а пізніше – у Московському літературному інституті ім. О.М. Горького, який закінчила 1956 р.

Ліна Костенко була однією з перших і найпримітніших у плеяді молодих українських поетів, що виступили на рубежі 50-60-х років. Збірки її віршів «Проміння землі» (1957) та «Вітрила» (1958) викликали інтерес читача й критики, а книга «Мандрівки серця», що вийшла в 1961 р., не тільки закріпила успіх, а й засвідчила справжню творчу зрілість поетеси, поставила її ім'я серед визначних майстрів української поезії. Книги Л. Костенко «Над берегами вічної ріки» (1977), «Маруся Чурай» (1979), «Неповторність» (1980) стали небуденними явищами сучасної української поезії, які помітно впливають на весь її дальший розвиток.

За роман у віршах «Маруся Чурай», вона в 1987 p. була удостоєна Державної премії УРСР імені Т.Г. Шевченка.























Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Волинянка викрала у ...
Наступна новина: В Житомирській області у ...

КОМЕНТАРІ