Михайло Головко: "НБУ та уряд заохочують розквіт чорного ринку валюти"

Михайло Головко: "НБУ та уряд заохочують розквіт чорного ринку валюти"

20.03.15 11:17 0 1009
Запроваджуючи нові податки та збори з обігу валюти, Нацбанк та Кабмін фактично заохочують розквіт чорного ринку валюти. Про це 19 березня 2015 року заявив народний депутат України від ВО "Свобода" Михайло Головко, коментуючи ініціативу щодо запровадження збору на продаж та купівлю валюти.

Парламентар нагадав, що відповідно до закону "Про внесення змін до Податкового кодексу та деяких інших законодавчих актів", з 13 березня всі доходи від операцій з валютними цінностями (крім цінних паперів), пов'язані з переходом прав власності на такі валютні цінності, обкладають військовим збором за стандартною ставкою 1,5%.

"Після запровадження цих норм усі операції – безготівкові та готівкові – з продажу чи купівлі валюти обкладають 1,5-відсотковим податком. Якщо буквально виконувати норми закону, то при продажу з громадян зніматимуть 1,5%, при купівлі валюти – 3,5%, бо з 1 січня цього року запроваджено спеціяльний збір з операцій з готівковою валютою в розмірі 2 % (до 1 січня – 0,5%), що спрямується банками до Пенсійного фонду, якщо клієнти купують чужоземну валюту", – зазначив Михайло Головко.

Він підкреслив, що подібні обмеження щодо купівлі/продажу валюти – це фактично новий податок на власників валюти. Це, без сумніву, змушуватиме як пересічних українців, так експортерів та імпортерів шукати інші способи обміну валюти на гривню і навпаки.

"Військо треба підтримувати, оподатковуючи військовим збором олігархів, запроваджуючи податок на розкіш, борючись із виведенням коштів в офшори. Своїми безглуздими новаціями НБУ та уряд фактично сприяють збільшенню нелегального обігу валюти. Якщо раніше це було актуально щодо готівки, то зараз можна прогнозувати утворення чорного ринку і безготівкової валюти.

Зараз уже можна констатувати, що український експорт обвалюється, відповідно, валюти в країну надходить усе менше. НБУ продовжує примушувати експортерів продавати 75 % валютної виручки, втрачаючи на різниці курсів, бо тримати стабільну гривню Нацбанк на вимогу МВФ відмовився ще з 5 лютого. Без сумніву, додатковий фіскальний тягар сприятиме поглибленню рецесії в економіці та призведе до подальшого падіння доходів держб'юджету. А зароблять на обмеженнях спекулянти і кримінал", – підсумував свободівець.

Про це повідомили в прес-службі Тернопільської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: На Вінничині нове в ...

КОМЕНТАРІ