В Закарпатській області неподалік Міжгір'я вшанували пам'ять розстріляних "січовиків"

В Закарпатській області неподалік Міжгір'я вшанували пам'ять розстріляних "січовиків"

20.03.15 17:03 0 686
15 березня 2015 року поблизу села Сойми, що межує з Міжгір'ям, відбувся мітинг-реквієм, де вшанували пам'ять Федора Тацинця та інших розстріляних вояків Карпатської Січі.

"20 березня 1939 року поручик Карпатської Січі та інші невідомі досі "січовики" були розстріляні поблизу в лісі. 27-річному загиблому закарпатцю обласна організація ВО "Свобода" декілька років тому встановила меморіальну дошку. З сумом згадується, що кращі сини гинули у цій боротьбі, проте з радістю розуміємо, що їхня справа не була марна. Адже тепер окрема добровольча чота "Карпатська Січ" на чолі з закарпатцем Олегом Куциним аналогічно Федору Тацинцю та його воякам борються за суверенну Україну", - зазначив у своєму виступі керівник Міжгірської районної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода" Василь Баран.

Томаш Томаш для учасників акції навів історичну довідку про закарпатського молодого борця. Член ОУН та "Пласту" в Закарпатті, поручик Карпатської Січі, член генерального військового штабу ОНОКС певний час був Хустським окружним комендантом, організатором партизанського руху опору проти угорської окупації на території Волівського округу (Міжгірщина). Його місія розпочалась студентом третього курсу Ужгородської вчительської семінарії, коли він виконував завдання ОУН під керівництвом Стефанії Новаківської. 1 червня 1930 року здійснив невдалий напад на москвофіла Сабова. Хоч і була операція невдалою, проте цим націоналісті голосно заявили, що український рух на Закарпатті не просто присутній, але і готовий до дій. Після трьох років тюрми він не міг вчителювати, адже навчання так і не завершив, але займався справами "Просвіти" у рідному селі за дорученням Августина Волошина. Коли Карпатська Україна почала своє народження він став до лав Карпатської Січі, свідомо пішов на смерть після так званої мадярської амністії, хоча була можливість втекти.

Про це повідомили в прес-службі Закарпатської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Іван Крисак: «Працівники ...

КОМЕНТАРІ