Волинська область: актуальні питання забезпечення цивільного захисту населення розглянуто на обласній комісії з питань ТЕБ та НС

Волинська область: актуальні питання забезпечення цивільного захисту населення розглянуто на обласній комісії з питань ТЕБ та НС

20.03.15 13:23 0 762
18 березня на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій у Волинській обласній державній адміністрації розглянуто актуальні питання сьогодення: щодо стану готовності захисних споруд цивільного захисту та забезпечення пожежної безпеки в екосистемах.

У своїй доповіді заступник начальника управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області Костянтин Романчук зокрема зазначив, що на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 січня 2015 р. № 48-р працівниками управлінням ДСНС України в області впродовж лютого 2015 року проведено перевірки стану готовності захисних споруд цивільного захисту до укриття населення. Перевірками охоплено 348 захисних споруд цивільного захисту, з них 94 сховищ та 254 протирадіаційних укриттів.

Перевірками встановлено, що не всі керівники підприємств, установ та організацій, на балансі яких знаходяться захисні споруди, віднеслись з відповідальністю щодо їх утримання в належному стані. Основними недоліками в утриманні захисних споруд є захаращеність приміщень, несправність системи вентиляції, відсутність або несправність резервного живлення, відсутність належного обладнання (меблі, медичне обладнання, майно для організації харчування), засобів зв’язку та іншого устаткування, яке передбачено інструкцією щодо утримання захисних споруд у мирний час.

Відповідно, найгірший стан утримання захисних споруд у районах: Ківерцівському (із 19 – 7 не готових: Залізнична станція «Дерно», районна лікарня ветеринарної медицини, ВАТ Ківерцівський ДОК, ДП «Ківерцівський механічний завод», ПП «Вікно центр», ВАТ «Ківерцівське АТП», ВАТ «Ківерцівський консервний завод»), Іваничівському (із 13 – 5 не готових: філія ПАТ «Укртелеком», управління ветмедецини, залізнична станція «Іваничі»), Турійському (із 16 – 4 не готових: будинок культури с.Мокрець, сільська рада с.Купичів, ЗОШ смт Турійськ, ЗОШ с.Дуліби); місті Камінь-Каширський (із 10 – 4 не готових: ФОП Назарук (колишнє ПМК-70), ТОВ «Біопаливо-інвест», ТзОВ «Ковельхліб», ПрАТ «К-Каширське РТ»), а також у м. Ковелі (із 33 – 10 не готових: ТОВ «Бізнес Рейс», залізнична станція «Ковель», ЖКП №2 (дві споруди), ТзДВ «Ковельська реалбаза хлібопродуктів»).

Найгірший стан щодо проведення інвентаризації захисних споруд на об’єктах приватної власності, зокрема ПАТ «Волинська філія «Укртелеком» (15 споруд), ПрАТ «Волинський шовковий комбінат» (3 захисні споруди), ПрАТ «Енко» (2 захисні споруди).

Рішенням комісії керівників підприємств, установ і організацій, незалежно від форм власності та виду діяльності, зобов’язано невідкладно вжити всіх вичерпних заходів для приведення захисних споруд цивільного захисту у належний працездатний стан, що дозволить забезпечити захист працівників від наслідків можливих надзвичайних ситуацій.

Заступник начальника управління ДСНС в області полковник служби цивільного захисту Сергій Юра доповів, що з початку року зареєстровано 48 випадків пожеж трав’яного настилу на загальній площі понад 37 га, внаслідок яких вогнем знищено або пошкоджено 27 будівель (8 житлових і 9 дачних будинків, 10 господарських споруд). Зокрема, у Луцькому – 13 пожеж, Ковельському та Ківерцівському – по 7, Маневицькому – 5, м. Нововолинську та Турійському районах – по 3 загорання. Спільно з органами влади та контролюючими органами проведено роботу із запобігання пожежам в екосистемах, вжиті заходи адміністративного впливу за фактами умисного спалювання сухої трави та порушеннями вимог пожежної безпекигромадянами та посадовими особами, що були виявлені під час щоденних рейдів. Комісією затверджено Комплексний план попередження та ліквідації пожеж у лісах, на торфовищах та сільгоспугіддях області.

Державній екологічній інспекції області доручено по кожному факту пожеж в екосистемах вживати заходи реагування у відповідності до чинного законодавства, а обласному управлінню лісового та мисливського господарства посилити охорону лісових масивів для недопущення виникнення лісових пожеж.

Комісією прийнято також ряд рішень для покращення стану справ щодо впровадження на об’єктах підвищеної небезпеки автоматизованих систем раннього виявлення надзвичайних ситуацій та оповіщення населення у разі їх виникнення. Їх виконання дозволить здійснювати ефективне оповіщення населення у разі надзвичайних ситуацій техногенного чи природного характеру, забезпечити непрацююче населення в межах зони можливого забруднення і працівників формувань та спеціалізованих служб цивільного захисту на цих підприємствах засобами індивідуального захисту, а також ліквідувати наслідки аварій з мінімальними збитками та негативними наслідками для населення.

Управління ДСНС у Волинській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Хмельниччині діти ...
Наступна новина: В Житомирській області в ...

КОМЕНТАРІ