Пам'ять полеглого на Луганщині вінничанина Євгенія Пікуса увічнено в рідній школі (+фото)

Пам'ять полеглого на Луганщині вінничанина Євгенія Пікуса увічнено в рідній школі (+фото)

21.03.15 12:32 0 658
Меморіальну дошку на честь вінничанина Євгенія Пікуса, який віддав життя за незалежність України у зоні бойових дій на Сході, відкрито в обласному центрі на фасаді школи № 30, яку майбутній Герой закінчив 1996 року.

Наш земляк з 11липня 2014 року керував підрозділами у районі пункту пропуску «Красна Талівка». Цей район Луганщини врізається в територію Росії з обох боків і є дуже бажаним для ворога. Євгеній Пікус не одноразово виявляв героїзм та мужність в ситуаціях де доводилося обирати між життям та смертю. Коли російська сторона обстріляла пункт пропуску, снаряд влучивши у вежу, розбив її. Одного українського бійця затиснуло дверима та уламками даху. Євген Михайлович ще з одним прикордонником піднялись більш ніж на 15-метрову висоту. Хоч навколо вибухали снаряди та міни, вони звільнили травмованого бійця з-під уламків і спустили на землю. Завдяки Євгену Михайловичу він залишився живим. Ще він врятував тодішнього командира Луганського загону полковника Сергія Дейнека. Коли службова машина з офіцерами підірвалась на фугасі, двоє офіцерів були важкопоранені. Мужній вінничанин Євген на руках виніс обох офіцерів з-під вогню. Неодноразово завдяки його вмілому керівництву прикордонники успішно відбивали атаки ворога. І бійці завжди рівнялись на свого мужнього командира.

35 річний підполковник Державної прикордонної служби України загинув 25 серпня на Луганщині. Цього дня о 15:00 прикордонники зупинили диверсійно-розвідувальну групу, яка перетнула кордон з території Росії на ділянці «Красна Талівка» Луганської області, бій тривав 2,5 години. Під час бою загинули 4 прикордонники, трьох було поранено. Цей бій став останнім і для нашого земляка Євгена Пікуса, він надавав допомогу прикордонному наряду, який потрапив у засідку, однак куля снайпера влучила у потилицю. Ще два постріли прийшлися у груди. Завдяки діям мужніх патріотів, серед яких був і Євген прорив через кордон не відбувся, наголосив під час відкриття меморіальної дошки ректор національної академії державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, полковник Олег Шинкарук

«На жаль, за рік військової агресії з боку Росії загинуло 63 наших побратими-прикордонники, з них – 8 випускників національної академії державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, серед них підполковник Євген Пікус. Він, а також його брат-близнюк Михайло ще навчаючись курсантами, згодом офіцерами показували приклад принциповості та відданості Україні. Вже тоді вони були непримиримими до будь-яких порушень, несправедливості. Євген Пікус захистив державний кордон і ця ділянка досі підконтрольна Україні. Тому не словом, а ділом маємо бути гідними героїв» – зазначив Олег Шинкарук.

В урочистому відкритті взяли участь родина та близькі героя, представники обласної та міської влади, друзі та товариші Євгена Пікуса по службі, учні і вчителі школи та просто небайдужі вінничани.

Звертаючись до присутніх заступник голови - директор департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігор Івасюк та заступник міського голови Андрій Рева закликали завжди пам'ятати, тих кому ми завдячуємо нашим миром та спокоєм.

«19 років тому із стін цієї школи Женя вийшов учнем. відкриттям цієї дошки він повертається Героєм, вже назавжди. В пам'яті в мене він завжди згадується жвавим, енергійним і надзвичайно щирим. Я був його вчителем математики. Він завжди був безвідмовним у допомозі, таким і запам'ятається. Євгеній Пікус пішов по стопам свого батька Михайла Григоровича і до останнього залишився вірним присязі, людиною честі. Женя вже другий Герой 30 школи, її випускником також є Сергій Громов, який загинув в Афганістані. У мене прохання до школярів, завжди пам'ятайте хто разом з нами жив, вчився і кому ми маємо бути вдячні своїм спокоєм і миром. Женя віддав своє життя за те щоб ніколи ворог не ступав по нашій землі» – зауважив Ігор Івасюк.

«70 років проживши без війни, ми навіть не могли собі уявити , що в один день нам доведеться знову брати до рук зброю і відстоювати право жити на своїй землі. Україна отримала удар в спиту від тих , кого ми вважали не просто друзями , а рідними та близькими.. Євген Пікус відав душу й тіло за нашу свободу , він подав приклад, як потрібно виконувати свою військову присягу і обов'язку. Він є прикладом того, яким має бути справжній офіцер, як він повинен поводити в бойовій обстановці і як повинен відноситися до особового складу. І цей приклад ми повинні запам'ятати на все життя, тому що герої живуть до тих пір , поки ми про них пам'ятаємо, поки вони залишаються в наших серцях і в нашій пам'яті. Ця меморіальна дошка є нагадуванням про прекрасну і світлу людину ,а ще є нагадуванням про наш з вами обов'язок захищати нашу країну і не допустити того, щоб ворог топтав землю своїми чобітьми» – зазначив Андрій Рева.

До речі, за чотири дні до загибелі підполковник Євген Пікус був нагороджений медаллю «За військову службу Україні».

Після невеликого мітингу, пам'ять Євгенія Пікуса вшанували хвилиною мовчання, поклали квіти до меморіальної дошки. Згодом усі бажаючі відвідали музей історії школи, експозиції якого нещодавно поповнилися стендом про героїчного випускника навчального закладу.























































Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Фонд Посольства США ...

КОМЕНТАРІ