Тихолоз: Національна ідентичність – це не просто Божий дар,її формує сама людина і її середовище

Тихолоз: Національна ідентичність – це не просто Божий дар,її формує сама людина і її середовище

21.03.15 13:19 0 717
Ідентичність людини – не просто дар Божий. Ідентичність формується і самою людиною, і її середовищем. Яскравим прикладом цього стала відома українська поетеса, діячка ОУН Олена Теліга, яка виросла у шовіністичному Санкт-Петербурзі, але пізніше сама себе «обрала Українкою». Богдан Тихолоз. Фото: journ.lnu.edu.ua

Таку думку висловив відомий філолог Богдан Тихолоз у гостях проекту «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» (щонеділі о 22:30, щочетверга о 22:00 на телеканалі ZIK).

«Після життя у шовіністичному Петербурзі, у Празі, коли їй виповнилося 17-18 років, Теліга потрапила у середовище молодих, дуже талановитих, креативних і творчих українців, в якому вона чулася своєю. Тож під впливом цих харизматичних людей вона вибрала себе як Українка».

Окрім того, на думку Богдана Тихолоза, приклад Олени Теліги – це і приклад того, як людина свідомо і поступово розвивала себе, формувала свою ідеологію і принципи. Урешті у 1939 році це привело її до лав ОУН.

«Вона формувала свою ідеологію, це не була данність. А свою місію як діячка ОНУ, Олена Теліга бачила у просвітництві, вона вміла привертати до себе людей. Це була жінка, яку не можна було проігнорувати», – каже філолог.

Навіть трагічна смерть поетеси – це її свідомий вибір до кінця слідувати своїм принципам. Коли на початку 1942 року в Києві розпочалася друга хвиля арештів українських націоналістів, Олена Теліга, яка саме очолювала Спілку українських письменників, замість тікати з міста, залишилася. Урешті її було розстріляно у Бабиному Яру. На смерть разом із дружиною пішов і її чоловік, Михайло Теліга.

«Вона могла врятуватися втечею, але це вже була б історія не про Олену Телігу, – переконаний Богдан Тихолоз. ­– Це була дуже цілісна і послідовна людина. Тож, коли писала: «Наше українство не має компромісів», потім не могла піти проти власних слів. Не правильно було б трактувати Телігу, як просто національну героїню, яка прагнула самоствердження і слави, хотіла створити власний міф навіть ціною свого життя. В одній зі статей Теліга писала, що героїзм нічого не вартий без звичайної цивільної відваги. Кожному до снаги створити культ героя, якому можна поклонятися. Але багато людей не здатні на звичайну щоденну громадянську позицію. Думаю, коли Теліга йшла на смерть, то мислила не категорією героїзму, а просто виявила звичайну громадянську позицію».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: На Львівщині перекинувся ...

КОМЕНТАРІ