Українці масово планують оформляти субсидії на «комуналку»,– «Вільний мікрофон»

Українці масово планують оформляти субсидії на «комуналку»,– «Вільний мікрофон»

24.03.15 12:45 0 693
Близько 40% жителів Західної України і Києва планують подавати заяви, щоб отримати субсидії на «комуналку». Кажуть, що після підняття вартості на послуги ЖКГ без державної підтримки не зможуть стягнути кінці з кінцями: життя ж бо подорожчало, натомість рівень доходів у більшості залишився незмінним.

Такими є результати опитування рубрики «Питання тижня» народного проекту «Вільний мікрофон» телеканалу ZIK. Зокрема, під час знімання програми 21 березня у людей цікавилися: «Чи Ви будете звертатися по субсидії для оплати житлово-комунальних послуг?».

Варто зазначити, що кількість охочих отримати субсидії у всіх містах, де працює трибуна «Вільного мікрофону» (а це шість обласних центрів заходу країни і столиця), приблизно однакова. Про бажання звернутися по допомогу говорили навіть ті, хто раніше ніколи не на задумувався над потребою оформляти субсидії.

«Очевидно, що буду звертатися по субсидії, хоча це для мене буде перший такий досвід, – зізнався чоловік у Рівному. ­– Здавалося б, я викладач університету, у мене усе мало би бути нормально. Та насправді зарплата така, що навряд чи вистачить для покриття витрат. Хоче мені видається, що принцип нарахування субсидії не є справедливим. Я думав шукати додатковий заробіток. Утім може вийти так, що додаткова тисяча гривень позбавить мене права на субсидію. Тому питання: навіщо мені працювати більше?».

Утім левова частка потребуючих субсидії все ж не так люди, які працюють, а пенсіонери.

«Я отримую пенсію по інвалідності – 1049 гривень, після всіх проплат у мене залишається 300 гривен. Навіть зараз у кишені одна гривня і 10 копійок, на які треба протриматися до 7 квітня. Тож як мені прожити без субсидій?», – розповіла про свою ситуацію жінка в Луцьку.

А дехто із народних ораторів навіть не приховував іронії, наближеної до сарказму, коли мова заходить про можливість оформити субсидії. Мовляв, людей довели майже до зубожіння, а тепер змушують випрошувати у держави «подачки-субсидії».

«Шановні пані і панове! Я за субсидіями звертатися не буду, тому що я маю «велику» пенсію – 1165 гривень. А ще мої дочка, зять і онука ніде не працюють. Навіщо нам субсидії? Нехай по субсидії звертаються Яценюк, Турчинов, Порошенко і їхні родичі!», – заявив літній чоловік у Тернополі.

Левова частина учасників опитування зазначали, що після підняття вартості комунальних послуг, субсидії знадобилися б більшості сімей в Україні. Утім законодавство розроблено таким чином, що далеко не кожен зможе скористатися державною підтримкою. Близько 30% учасників «Вільного мікрофону» говорили, що з різних причин не можуть претендувати на отримання субсидій.

«У мене син уже 10 років в Іспанії, але його завжди включають у список тих, хто приносить дохід у родину, тому я не можу виробити субсидію, хоча вона була би для нас дуже на часі», – заявила одна із учасниць опитування.

Водночас ще майже 30% народних ораторів переконували, що не мають наміру оформляти субсидії, бо не відчувають у цьому потреби. При цьому додавали: безумовно, ріст цін на «комуналку» позначиться на сімейному бюджеті, утім шукатимуть виходу із ситуації самостійно. Мовляв, не можна всі проблеми перекладати на плечі держави.

«Не буду звертатись по субсидії, збираюсь економити. Так робить більшість родин. Ми шукаємо різні шляхи заощаджувати і так даватимемо собі раду», – розповів чоловік в Ужгороді.

«Я негативно ставлюся до подорожчання вартості комунальних послуг, – додав тернополянин. – Але ж треба також розуміти, що послуги не можуть продаватися дешевше собівартості. Тому старатимуся заробляти більше, крутитися, як зможу, щоб прогодувати себе».

«Я не намерена ничего оформлять, потому что на данный момент я хочу зависеть от самой себя, – виголосили молода жінка в Києві. ­– Я люблю нашу страну, хочу работать и разиваться в ней. Раньше я получала пенсию по неимению одного из кормильцев. А сейчас я хочу, чтобы эти деньги получал тот, кому они больше надо, кому они действительно помогут».

Більше думок українців про те, чи планують вони оформляти субсидії на послуги ЖКГ, можна почути щовечора на телеканалі ZIK у спеціальних випусках народного проекту «Вільний мікрофон» – «Питання тижня». Поточні випуски програми дивіться щодня і щогодини у денний та вечірній час.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Компания FreshForex
Наступна новина: Прокуратурою міста Вінниці ...

КОМЕНТАРІ