Івано-Франківщина: зупиніться,палії!

Івано-Франківщина: зупиніться,палії!

24.03.15 11:54 0 759
Прихід весни спонукав краян знову чимдуж взятися за господарювання на полях та присадибних ділянках. Результат – тільки за минулі вихідні на території області зареєстровано 16 пожеж сухої трави, а загалом їх трапилося понад 250. Найбільш проблемні райони – міста Калуш, Коломия, Надвірна, Долина, Галич, смт.Рожнятів, а також Снятинський, Галицький. Рогатинський, Тисменицький райони і території Болехівської та Івано-Франківської міськради.При цьому постраждали двоє мешканців області.

Причини таких загорань практично незмінні: необережність людей при спалюванні сухої трави.

Випалені земельні ділянки вкривають усе Прикарпаття. Часто можна спостерігати, як жовто-червона вогняна стіна із великою швидкістю мчить полем, залишаючи за собою згарище.

Придорожні смуги, шляхи обабіч залізниць, поля виглядають так, ніби тут щойно пройшла орда: випалена трава, згоріле торішнє листя, обсмалені стовбури дерев і кущів. Нині багато хто обирає саме цей спосіб, щоб боротися за чистоту і порядок.

Незважаючи на численні попередження фахівців Управління ДСНС в області, прикарпатці не припиняють знищувати суху траву таким способом.

На жаль, досить часто нема кого штрафувати, бо, щойно винуватець пожежі бачить, як вогонь виходить з-під контролю, швидко покидає місце пригоди. А поки рятувальники ліквідовують пожежу, палія уже й слід простиг. Загроза того, що вогонь під час спалювання трави стане неконтрольованим – далеко не найбільша проблема весняних пожеж. Згарища на місці полів, луків, скверів завдають непоправної шкоди природі та здоров`ю людей. Природа запрограмована на відновлення після зими, – пояснюють екологи. – І їй зовсім не потрібно в цьому допомагати. Трава сама перегниє за зиму. Дехто думає: якщо спалити сухостій, нова зелена трава буде рости швидше. Насправді це тільки обман зору. Зрозуміло, що на чорному попелищі зелені пагінці більш помітні, аніж під шаром сірого торішнього листя та трави.

Ще один украй небезпечний фактор спалювання сухої трави – їдкий чорний дим. Для людей, схильних до алергій, опинитися у зоні згоряння сухостою дуже небезпечно. Та найстрашнішим випалювання трави є в зоні міста, де на ґрунті і рослинах осідають важкі метали.

Управління ДСНС в області звертається до усіх громадян із настійним проханням не спалювати сухої трави та не провокувати виникнення пожеж, котрі завдають чимало збитків господарству краю.
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ