Чернігів: Зміни торкнуться понад 16 тисяч працюючих пенсіонерів області

Чернігів: Зміни торкнуться понад 16 тисяч працюючих пенсіонерів області

24.03.15 12:00 0 611
1 квітня набирає чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», нещодавно прийнятий Верховною Радою України. Поки що він не підписаний Президентом України, але вже досить активно обговорюється в українському суспільстві.

Основні нововведення пенсійного законодавства роз'яснював представникам засобів масової інформації на щотижневому брифінгу начальник головного управління Пенсійного фонду України в області Петро Кулініч.

За його словами, зміни, передбачені цим законом, по-перше, стосуються виплат пенсіонерам, які працюють на «спеціальних» посадах. Зокрема, це державні службовці, прокурори, судді, народні депутати, працівники органів місцевого самоврядування. У період роботи таким категоріям пенсіонерів пенсія не виплачуватиметься. При звільненні з роботи, усі вони, як і належить, отримуватимуть пенсійні виплати. Отже орієнтовно 1300 працюючих пенсіонерів в області мають визначитися — працювати далі і не отримувати пенсії чи йти на заслужений відпочинок. Загалом в регіоні налічується 367 тисяч пенсіонерів.

Іншим категоріям працюючих пенсіонерів передбачено виплату пенсій на рівні 85%. Це стосується лише пенсіонерів, розмір пенсії яких перевищує 1,5 розміру прожиткового мінімуму встановленого для осіб, які втратили працездатність, – 1423,5 гривень. А таких в області, за підрахунками приблизно 16 тисяч осіб. Працюючі пенсіонери, у яких пенсія менша за 1423 гривні — отримуватимуть її в повному обсязі.

Такий порядок виплати пенсій, за словами Петра Кулініча, є тимчасовим і діятиме до 1 січня 2016 року.

Втім, всі ці зміни не поширюються на інвалідів І та II груп, інвалідів війни III групи, учасників бойових дій, членів сімей військовослужбовців, учасників АТО. Усі вони на будь-якій роботі отримуватимуть призначену пенсію в повному обсязі.

Окрім того, передбачено зміни умов призначення пенсій на пільгових умовах та за вислугу років. Так, з 1 квітня поетапно змінюється вік жінок, необхідний для призначення пенсій на пільгових умовах. Цей процес відбуватиметься поступово протягом 10 років – кожного року на 6 місяців. Так само збільшуватиметься і загальний стаж роботи для призначення пенсій на пільгових умовах. Ці зміни стосуватимуться, зокрема, робітників локомотивних бригад, працівників на польових геологорозвідувальних роботах, робітників на лісозаготівлях і лісосплаві, плавскладу флоту, працівників освіти та охорони здоров'я, артистів та інші.

З початку 2015 року, за інформацією заступника начальника головного управління Пенсійного фонду України в області Марії Помилуйко, набули чинності зміни, що стосуються умов призначення пенсій у зв'язку з втратою годувальника членам сімей військовослужбовців. Відповідно до цього перерахунок пенсій зроблено 3300 сімей. Понад 69 тисяч пенсіонерів області отримують індексацію, на загальну суму більше 12 мільйонів гривень на місяць.

З пенсій, що перевищують три мінімальні заробітні плати (3654 гривень), справляються податок на доходи фізичних осіб та військовий збір (1,5%). При чому оподатковується не вся пенсія, а лише сума перевищення.

Не здійснюватиметься також доплата пенсіонерам, які проживають на територіях радіоактивного забруднення. З січня 2015 року не призначаються дострокові пенсії (за станом здоров'я, скороченням штатів). При цьому виплата раніше призначених пенсій продовжується.

Загалом, за інформацією Петра Кулініча, затримки з пенсійними виплатами на Чернігівщині відсутні.

За інформацією департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернівецькій області ...
Наступна новина: У Львівській області у ...

КОМЕНТАРІ