Любомир Гузар: Для українців було б великим промахом недооцінити важливість культури

Любомир Гузар: Для українців було б великим промахом недооцінити важливість культури

25.03.15 09:02 0 638
Для українців було б великим промахом недооцінити важливість культури. Було б корисно замислитися над сучасним станом культури у суспільстві, пізнати її надбання та з'ясувати, як це духовне багатство ми можемо використати на благо народу. Оскільки саме збереження минулого та розвиток у майбутньому допоможуть нам свідомо стати одним народом. Любомир Гузар. Фото: Роман Балук/ZIK

Про таке у своєму блозі на «Українській правді» написав єпископ УГКЦ, кардинал Католицької церкви, Верховний архиєпископ Києво-Галицький – предстоятель Української греко-католицької церкви у 2005-2011 роках Любомир Гузар.

«Слово «культура» останнім часом на устах багатьох людей. Різні люди по-різному підходять до цієї тематики. Більшість тих, хто зацікавлений культурою, розуміючи її важливість у житті народу, нарікають, що державна влада дуже мало уваги присвячує культурі, а головний їхній аргумент – це нікчемний відсоток державного бюджету, виділений на сферу культури. Це, напевно, правда, бо відповідальні за інститути культури особи досить голосно говорять про брак фінансової підтримки», – пише він.

Єпископ УГКЦ наголосив, що церкву більше цікавить, яке значення має культура для суспільного життя. Він нагадав, що термін «культура» має два можливих значення – загальної та особистої культури.

Говорячи про загальну культуру, Любомир Гузар окреслює її як суму мистецьких надбань. «Йдеться не лише про речі як носії краси, а що в тій сумі надбань важливу роль посідає також людина», – пояснює він.

Відтак, як зазначається, до творів культури належать: література, музика, образотворче мистецтво, скульптура, архітектура, театр, кінематографія та інші речі, які як спільну рису мають те, що є носіями краси.

«Ці твори культури можуть бути створені як професійними, так і народними митцями. Деякі з них призначені для того, щоб їх оглядали, інші ж належать до так званого прикладного мистецтва, це речі, які вживаються в щоденному житті. Народи пишаються своїми культурними надбаннями, бережуть їх, водночас стараючись робити їх живими елементами суспільного життя. І це правильно, бо за допомогою цих культурних надбань народи духовно розвиваються, ушляхетнюються, підносять рівень свого світосприймання», – пише кардинал Католицької церкви.

Він наголошує, що в житті людини дуже важливими є почуття правди і добра. Культура доповнює ці два елементи ще поняттям краси.

«Було б корисно замислитися над сучасним станом культури в українському суспільстві, старатися пізнати її надбання та з’ясувати, як те духовне багатство ми можемо й повинні використати на благо нашого народу. Будучи народом дуже багатим на культурні надбання, чи можемо собі дозволити ними легковажити? Тут ідеться не тільки про їхнє збереження, а про використання їх для плекання відчуття правди, добра та краси в житті громадян», – зазначає Любомир Гузар.

Він пише, що у минулому столітті теренами України перекотилися дві страшні війни, різні нищівні окупації, був Голодомор та довгий період заперечення людської гідності. Це все залишило глибокі рани на психіці нашого народу. Проте не вдалося знищити всіх культурних надбань.

«Було б великим промахом недооцінити важливість культури. На цьому треба часто наголошувати, бо годі бути справді зрілим народом, не віддаючи належне культурі. Цю правду можна легко довести, якщо звернути увагу на роль культури в збереженні нашої національної ідентичності.

Дев’ятнадцяте та минуле століття завжди будемо розцінювати з подивом, бо, незважаючи на те, що нам довелося пережити, ми не перестали бути собою головно завдяки культурі.

на порозі великих змін в житті нашого народу, не можемо собі навіть уявити здійснення оправданих мрій існування вповні самобутнього суспільства без продовження процесу розвитку культури.

Саме збереження минулого та розвиток у майбутньому допоможуть нам свідомо стати одним народом. Без такої свідомості ми можемо дуже легко стати жертвою всіх, хто прагне бачити нас поділеними, посвареними, а тому слабкими», – додає єпископ УГКЦ.

Водночас він наголошує: «Не сміємо забути, що носіями культури також є люди, талановиті, творчі, добрі люди. Вони можуть народитися в палатах або під сільською стріхою – походження не є визначальним елементом. Носієм загальної культури може бути будь-яка особа за умови, що вона щиро бажає розвинути Богом дані таланти. Саме такі люди стають носіями культури та заслуговують на пошану і пам’ять».

Крім того, Любомир Гузар закликав не занехаяти культуру, бо «цей дар більше від будь-якого іншого зробить Україну улюбленим домом для нашого народу та могутнім, миротворчим, гідним міжнародної уваги та пошани членом людства».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Івано-Франківській ...
Наступна новина: На Львівщині керманич ...

КОМЕНТАРІ