У «Тюрмі на Лонцького» у Львові показали новознайдений унікальний архів СБ ОУН

У «Тюрмі на Лонцького» у Львові показали новознайдений унікальний архів СБ ОУН

25.03.15 10:29 0 604
Фахівці Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» у Львові почали опрацьовувати новознайдений архів Служби безпеки ОУН. Меморіал «Тюрма на Лонцького». Фото: Маріан Стрільців

Документи, закопані в металевому бідоні, виявили випадково 17 березня в Козівському районі на Тернопільщині. Вони пролежали в землі 66 років.

Як повідомив у коментарі журналістам керівник архіву Центру досліджень визвольного руху Андрій Усач, загалом був знайдений 951 документ. З них майже 150 протоколів допитів, а також 113 некрологів, в яких іде мова про 119 людей

«Це документи різних періодів – від 1943 по 1949 рік, але переважно 1945-1949 рр. Служба безпеки ОУН, як відомо, в цей час займалася протидією радянській агентурі. Але там також є протоколи допитів кримінальних злочинців, які дошкуляли місцевому населенню. І це доволі цікаво, адже це така тема, про яку ми мало знаємо. Також є документи, по яких можна сказати, як члени СБ навчалися. Наприклад, ми маємо програми вишколу, їхні конспекти з цього періоду. Крім того, є словник, яким користувалися підпільники», – сказав він.

Директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий додав, що ці документи дають можливість досліджувати історію українського визвольного руху на локальній території, при чому доволі ґрунтовно. «Некрологи теж надзвичайно важливі документи для встановлення прізвища повстанців, які загинули і родичі яких досі достеменно не знають про їхню долю», – зазначив він.

«Є також дві унікальні знахідки – це повстанські карти. У нашому архіві є таких чотири карти. Про інші я поки що не чув, узагалі повстанська картографія – це окрема тема, яка фактично не досліджена», – сказав Забілий.

За його словами, знайдений архів зберігся майже в ідеальному стані, що буває вкрай рідко. Забілий зазначив, що подібні знахідки трапляються, принаймні, кілька разів на рік, але вони не завжди потрапляють до істориків. «Коли до нас потрапляють такі документи, ми обов’язково їх реставруємо, робимо описи, скануємо, а потім усі вони викладаються у вільний доступ в Електронному архіві визвольного руху», – повідомив він.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Львівській області у ...

КОМЕНТАРІ