Луцьк: «І все на світі треба пережити…»

Луцьк: «І все на світі треба пережити…»

25.03.15 17:46 0 794
У Палаці культури міста Луцька відбулася літературно-мистецька година «І все на світі треба пережити…» з нагоди 85-ї річниці від дня народження Ліни Костенко. Всі оплески, що лунали впродовж дійства, були присвячені письменниці, адже тут зібралися палкі шанувальники її творчості.

Під час заходу використовувалися відеосюжети, взяті з хостингу ”Youtube”, які записувались у Рівному і Харкові, де Ліна Василівна 2011 року побувала у рамках презентації книги “Записки українського самашедшого”. У них - спогади про ці міста, про вигаданий чи реальний феномен українського Сходу, а також про враження від попередніх ювілеїв та привітань, які свого часу готувала для Ліни Костенко молодь.

Поезію Ліни Костенко декламували студенти 1 курсу спеціалізації “Видовищно-театралізовані заходи” ВДУКіМ ім. І.Стравінського Данило Гусак та Філіп Гарбуз. Актуальні твори письменниці читали учасники творчої майстерні артистки Волинського обласного академічного музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка Світлани Органісти Анжеліка Оніщук, Анна Кутова та Ангеліна Платко, яка, зокрема, прочитала уривок з роману “Записки українського самашедшого”. Враженнями від творчості Ліни Василіни поділилася Оксана Мамчар - менеджер за фахом, та прочитала вірш “Страшні слова, коли вони мовчать...”, а методист Палацу культури Вадим Хаїнський продемонстрував приклад сучасного прочитання поезій зі збірки «Над берегами вічної ріки» та прочитав вибрані твори. Світлана Органіста прочитала уривок роману у віршах «Маруся Чурай» та поезії, які супроводжують її на творчому шляху.

Згадали і про лікаря-кардіолога Анатолія Дмитровича Остап'юка, який шість років життя присвятив вивченню історичного роману у віршах «Маруся Чурай». Наприкінці 2009 року весь текст роману – 150 сторінок – було вивчено, він звучав 6 годин. Тоді й постало питання про сценічне втілення твору з використанням синтезу мистецтв: художнього читання, музики, вокалу, пантоміми, сценографії. Втілити в життя задум лікаря взявся режисер Віталій Герасимлюк. З архіву кіностудії «Волинь» глядачам було представлено відеофрагмент цієї вистави, прем'єра якої відбулася 5 років тому.

Завершився вечір «Пісенькою з варіаціями» у виконанні ведучого заходу – Андрія Роїка».

Управління культури (720447)

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: За фактами системного ...

КОМЕНТАРІ