В Івано-Франківській області створення добровільних пожежних команд у сільській місцевості – вимога сьогодення

В Івано-Франківській області створення добровільних пожежних команд у сільській місцевості – вимога сьогодення

25.03.15 08:58 0 609
На Прикарпатті триває реалізація проекту «Формування добровільних пожежних дружин у сільських та селищних громадах». Черговим його кроком стало проведення ознайомчих візитів та консультаційних семінарів у територіальних громадах області.

Даний проект відбувається за сприяння Фонду Ганса Зайделя (Фе­де­ративна Республіка Німеччина) та спільно з Управлінням ДСНС в області та івано-фра­н­­ківським обласним центром перепі­д­го­товки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самовряду­ва­­­­ння, державного підприємства, ус­­­танов і ор­ганізацій.

Консультаційні семінари триватимуть чотири дні – з 23 по 26 березня та охоплять майже половину районів Прикарпаття, його учасники побувають у населених пунктах, в яких вже створені чи планується створення місцевих пожежних команд та де завдяки ініціативі місцевих мешканців, сформовані чи формуються добровільні пожежні дружини. Як правило, це віддалені від районних центрів населені пункти і створення місцевої пожежної охорони на місцях, як наголошують працівники Управління ДСНС в області, дає можливість вирішити актуальну проблему протипожежного захисту віддалених населених пунктів. Ад­же 70 відсотків від загальної кіль­кості пожеж трапляються саме у сі­льській мі­сцевості, і віддаленість де­яких населених пунктів до держа­вних пожежних частин сягає сорока кілометрів, що не дає можливості пожежним автомобілям вчасно прибути до місця пожежі.

У ході зустрічі, в яких учасники семінару зустрічаються з представниками органів районної влади та місцевого самоврядування, членами місцевих пожежних команд та добровільних пожежних дружин, відбувається активний діалог та обмін думками, обговорюються проблемні питання та ідеї та напрацювання на майбутнє. Першими вони завітали до села Спас Коломийського району, де їх привітно зустріли керівники району та села, а члени команди дружин юних пожежних організували концертну програму, також побували в селі Кобаки Косівського району. Наступного дня дорога пролягла на Тлумаччину– в село Олеша та на Городенківщину– в село Виноград і в село Завалля Снятинського району.

Досвідом створення та роботи до­б­ровільних пожежних формувань у на­селених пунктах Німеччини ді­ляться референти Фонду Ганса Зай­де­ля доктор Юрген Вальхсхьофер та Вальтер Шваб. Адже - і це добре відомо фа­хі­вцям - у Європі добровільними фо­р­муваннями ліквідовується від 30 до 40 відсотків пожеж на початко­вій стадії.

Принцип організації діяльності мі­с­цевої пожежної охорони схожий до державної пожежної охорони, але фі­нансування здійснюється за рахунок органів місцевого самоврядування. Завдяки органам виконавчої влади, небайдужим головам сі­ль­­сь­ких і селищних рад в області, незважаючи на економічні трудно­щі, вдалося створити 24 місцеві по­же­жні ко­манди, які надають суттєву допо­могу професійним рятува­ль­никам у гасінні пожеж, а добровільних пожежних дружин близько 200. І ці цифрі, безперечно, будуть зростати.

Варто наголосити, що в останні роки керівництво дер­жа­ви та Державна служба України з надзвичайних ситуацій приділяє велику увагу розвитку добро­ві­­льної пожежної охорони. Так, ві­д­повідні норми внесені в Кодекс ци­ві­льного захисту, який почав діяти з 1 липня 2013 року, прийнято також декілька підзаконних актів. При розробленні цих документів вже враховувалися європейські станда­рти та досвід іноземних держав. До­бровільні пожежні формування змо­жуть підвищити рівень пожежної безпеки віддалених сільських на­селених пунктів, а для Івано-Фра­нківщини з її гірським рельєфом це дуже актуально.

Схожі заходи на Прикарпатті будуть про­во­дитися й надалі, а зараз найваж­ли­віше завдання всіх ініціаторів цієї актуальної ідеї – адап­ту­вати німецький досвід створення добровільних пожежних формувань до сучасних українських реалій.

Управління ДСНС в області

Відео
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Троє людей постраждали в ...
Наступна новина: Любомир Гузар: Для ...

КОМЕНТАРІ