Ключові напрями реформування місцевого самоврядування та децентралізації влади в Україні розглянули в обласній Раді

Ключові напрями реформування місцевого самоврядування та децентралізації влади в Україні розглянули в обласній Раді

26.03.15 15:20 0 611
24 березня, за участі голови ОДА Валерія Коровія, відбулось засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради на тему: «Про ключові напрями реформування місцевого самоврядування та децентралізації влади в Україні».

У роботі засідання взяли участь народні депутати України від Вінниччини Геннадій Ткачук, Руслан Демчак, Юрій Македон, заступник голови обласної Ради Наталія Солейко, перший заступник голови облдержадміністрації Андрій Гижко, голова Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Сергій Татусяк.

Для обговорення цього актуального питання, окрім членів Координаційної ради, також були запрошені депутати обласної Ради, очільники органів місцевого самоврядування різного рівня, керівні працівники обласних департаментів, управлінь та обласних органів міністерств і відомств України, представники громадських організацій, засобів масової інформації.

Голова обласної Ради Сергій Свитко у своєму виступі окреслив основні принципи розбудови місцевого самоврядування як системної трансформації, що повинна мати комплексний характер. Він також наголосив, що має бути забезпечено тільки добровільне об'єднання територіальних громад - за результатами місцевих референдумів або сесій сільських і селищних рад. На думку Сергія Свитка необхідно закласти фінансові та економічні механізми для розвитку територіальних громад, зберегти за громадами повноваження і ресурси.

Заступник керівника виконавчого апарату обласної Ради Степан Нешик і загострив увагу присутніх на трьох основних принципах побудови місцевого самоврядування: самостійності як співіснування рівноправних суб'єктів, чітко окреслених повноважень, які не дублюються та самозабезпечення (фінансове кадрове ,тощо). Він також наголосив на необхідності проведення якісної просвітницької роботи серед населення з питань самоврядування та побудови самодостатніх громад.

В обговоренні ключових напрямків реформування місцевого самоврядування та децентралізації влади в області активну участь взяли Голова обласної Асоціації органів місцевого самоврядування Сергій Татусяк, Народний депутат України Руслан Демчак, міські голови міст обласного і районного значення та сільські й селищні голови Вінницької області.

За результатами обговорення, з урахуванням усіх пропозицій, було прийнято рішення Координаційної ради та Звернення до Президента України, голови Верховної Ради України, Прем'єр-міністра України щодо реформування місцевого самоврядування та децентралізації влади в Україні з проханням підтримати запропоновані зміни і доповнення та внести їх до чинного законодавства.

Членам Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради, виконавчій дирекції Вінницької обласної асоціації органів місцевого самоврядування рекомендовано проводити в територіальних громадах, місцевих радах всіх рівнів, через електронні і друковані місцеві засоби масової інформації широку інформаційно-роз'яснювальну роботу щодо ефективності та доцільності запропонованих Урядом та Верховною Радою України реформ місцевого самоврядування, децентралізації влади, новацій бюджетного та податкового законодавства.

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Тернопільска область ...
Наступна новина: Житомирщина: співпадання по ...

КОМЕНТАРІ