В Закарпатській області у Пряшеві за участі свободівки Ірини Гармасій відбулася презентація книжки Степана Папа "Велика Боротьба"

В Закарпатській області у Пряшеві за участі свободівки Ірини Гармасій відбулася презентація книжки Степана Папа "Велика Боротьба"

27.03.15 08:55 0 651
20 березня 2015 року в Центрі української культури м. Пряшів, що в Словаччині, відбулася презентація книжки о. Степана Папа "Велика Боротьба", в якій взяла участь свободівка Ірина Гармасій, заступник голови Закарпатської обласної організації ВО "Свобода" з питань національної пам'яти.

Ініціатором заходу виступила Асоціація українців Словаччини, яку очолює доктор філологічних наук, академік НАН України Микола Мушинка. В Центрі української культури Пряшева зібралася інтелігенція, щоб віддати шану великому українцю в еміграції, священику та історику о. Степану Папу (1917–1990) та його праці "Велика Боротьба", яка побачила світ через 25 років після смерти. На схилі життя свій рукопис Степан Пап передав Миколі Мушинці, якому довіряв.

Автор народився на Закарпатті, в с. Березове на Хустщині, але змушений був емігрувати. Доля рідного народу була змістом його життя, він мріяв жити в соборній Україні. В книжці описується споконвічна боротьба закарпатських українців за своє визволення з окупації, з кінця ХІХ ст. – ХХ ст.

Книжку презентував редактор письменник і видавець Іван Ребрик. Він розповів про складну підготовку видання, бо о. Степан писав її в складних умовах комуністичної цензури. У своєму виступі свободівка Ірина Гармасій привітала русинів-українців Словаччини і зазначила: "Відродження національної пам'яти є складовою "Програми захисту українців" Всеукраїнського об'єднання "Свобода". Праця о. Степана Папа написана на основі історичних фактів і власних спостережень. Унікальність цієї книжки у тому, що вона позначає велику боротьбу закарпатських українців за свої національні, соціяльні, релігійні та культурні права. У цій боротьбі автор звинувачує Мадярщину в злочинах проти захисників Карпатської України, які зазнав на собі. Закарпатська "Свобода" ініціює звернення до Генерального прокурора України про розслідування злочинів 1939 року, які не мають терміну давності. Як було осуджено штучне вбивство голодом українців, так мають бути осуджені злочини проти творців і захисників Карпатської України".

Як відомо "Велика Боротьба" С. Папа побачила світ з ініціативи академіка Миколи Мушинки за підтримки Закарпатської обласної організації Всеукраїнського об'єднання "Свобода", Закарпатського Пласту та ужгородського видавництва "Ґражда". Раніше презентації книжки відбулися в Ужгороді та Хусті, в школі № 1, де навчався автор видання. Академік М. Мушинка подякував Закарпатській "Свободі" за фінансову підтримку видання.

С. Пап написав історичні твори "Князь Лаборець" (1979), "Драма жит­тя Олександра Дух­но­вича" (1984), а також "Білі хорвати", "Дра­ма боротьби проти закріпачення", "Дра­ма боро­тьби за віру предків", "Драма опору ві­д­су­д­жених на смерть", "Житія святих" (2001). Останні три роки життя присвятив праці "Історія Закарпаття" (Івано-Франківськ: Зоря, 2003. – Т. 1-3).

Про це повідомили в прес-службі Закарпатської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Івано-Франківщина: на ...
Наступна новина: Житомирські правоохоронці ...

КОМЕНТАРІ