У Рівненській області випалювали траву і спалили будинок

У Рівненській області випалювали траву і спалили будинок

27.03.15 12:17 0 603
Не зважаючи на застереження рятувальників Державної служби з надзвичайних ситуацій в районі продовжують мати місце пожежі через неконтрольоване випалювання сухої рослинності на полях та в приватних господарствах.

Один з таких випадків трапився 24 березня. О 13:14 до пожежно-рятувальної служби за номером «101» надійшло повідомлення про пожежу в селі Любахи Володимирецького району. За вказаною адресою негайно виїхав черговий караул рятувальників з смт. Рафалівка. Горів житловий будинок та надвірна будівля в приватному господарстві. На момент прибуття вогнеборців полум’я вже встигло охопити дровітню та дах житлового будинку. Не втрачаючи ні секунди рятувальники швидко провели оперативне розгортання та подали на гасіння водяний ствол. До того, як пожежу вдалося ліквідувати вогонь знищив дровітню, перекриття і дах житлового будинку.

Як стало відомо пізніше власники напередодні випалювали поблизу суху траву. Не зважаючи на те, що вони постійно були поруч, це не завадило вогню вирватися з-під контролю та перекинутися на дровітню, а далі і на житловий будинок. Намагання самотужки здолати вогняну стихію не дали результату, тому довелося викликати рятувальників. Проте фактом залишається те, що власна безпечність та легковажність стала результатом пожежі, яка нанесла чималі збитки господарям.

Відтак причина пожежі – необережне поводження з вогнем. Обсяги збитків наразі з’ясовуються. Загиблих та травмованих внаслідок пожежі немає.

Враховуючи, що пожежі через неконтрольоване випалювання сухої трави з кожним днем частішають, то рятувальники Служби порятунку звертаються до громадян відмовитися від такої практики. Адже пожежа може завдати збитків не лиже приватним господарствам, а й спровокувати лісові чи торф’яні пожежі. Рятувальники Володимирецького РС ГУ ДСНС України у Рівненській області вкотре нагадують громадянам прості правила безпеки, яких слід дотримуватись під час спалення сухої трави:

- навіть при невеликих поривах вітру краще відмовитись від розпалювання вогнища;

- не розводьте багаття у безпосередній близькості до будинків чи господарських споруд, відстань до будівель має бути не меншою за 15 метрів;

- розведення вогнища на торф’яному полі взагалі суворо забороняється;

- не поливайте сухотрав'я легкозаймистими речовинами: бензином, дизпаливом тощо;

- не залишайте без нагляду розпалені вогнища;

- забезпечте місце спалювання первинними засобами пожежогасіння;

- спаливши сухі гілки, щедро залийте багаття водою.

Якщо ви помітили невелике загоряння трави або тліючу підстилку від покинутого багаття, намагайтеся загасити його самі. Іноді досить просто затоптати полум'я (ще потрібно почекати й переконатися, що трава або підстилка дійсно не жевріють, інакше вогонь може з’явитися знову). Адже легше відразу загасити невеличкий осередок займання, ніж потім залучаючи численні пожежні підрозділи для гасіння лісової пожежі, чи пожежі в житловому секторі. Надіємося на свідоме та відповідальне ставлення громадян.

ГУ ДСНС України у Рівненській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Івано-Франківськ: депутати ...

КОМЕНТАРІ