На Вінничині 27 березня – Міжнародний День театру

На Вінничині 27 березня – Міжнародний День театру

28.03.15 12:19 0 613
27 березня весь світ відзначає день театру, встановлений у 1961 році IX конгресом Міжнародного інституту театру. Споконвіку театр мав виключно важливе етичне і художнє значення, ніс в суспільство ідеї гуманізму і добра, сприяв формуванню естетичного смаку, розширенню кругозору.

За даними Головного управління статистики у Вінницькій області на Вінниччині діє 2 професійних театри – обласний український академічний музично-драматичний театр ім. М.К. Садовського та академічний обласний театр ляльок «Золотий ключик». В музично-драматичному театрі спектаклі грають українською мовою, тоді як в театрі ляльок – як українською, так і російською мовами.

У 2014 році театрами Вінниччини було показано 827 спектаклів, більша половина яких (63%, або 519 спектаклів) проведено на стаціонарній сцені, кожний третій – виїзний у межах свого міста і кожний чотирнадцятий ¬– гастрольний у межах України. Для сільських жителів проведено 18 спектаклів, що складає 2% від їх загального числа.

За минулий рік постановки театрів області подивилися майже 123 тис. глядачів, у тому числі спектаклі на стаціонарі відвідало 85 тис. глядачів, виїзні у межах свого міста – 26 тис., а в межах України – 12 тис. глядачів. Порівняно із 2013 роком кількість відвідувачів театральних заходів зменшилась на 8 тис. осіб.

Загальна кількість місць в залах для театральних глядачів складає 850. Музично-драматичний театр окрім основного залу має додаткову сцену, що дозволяє ставити спектаклі в камерній обстановці. Рівень забезпеченості місцями в залах для глядачів в музично-драматичному театрі складає 20 місць, театрі ляльок – 3 місця у розрахунку на 10000 осіб населення міста Вінниці.

Усього в галузі театрального мистецтва задіяно 211 штатних працівників, з числа яких, половину (або 109 осіб) складає художній та артистичний персонал.

Діючий репертуар обласного українського академічного музично-драматичного театру ім. М.К.Садовського у минулому році поповнився 5 новими виставами – «Оркестр», «Свою Україну любіть», «У неділю рано зілля копала…», «Медовий місяць, або «Ноїв ковчег» та казкою «Дюймовочка та метелик».

Вінницький театр ляльок є одним з найстаріших лялькових в Україні – він був заснований ще у жовтні 1937 року. У 2014 році діючий репертуар театру поповнено новими різножанровими спектаклями та іншими творами театрального мистецтва, серед яких – «Ще раз про Червону Шапочку», «Суворий іспит», «Стрибаюча принцеса», «Ти, я і …Лялькар», «До Дня Святого Миколая» та інші.

У 2014 році театр здобув перемогу у трьох з десяти номінацій на Міжнародному фестивалі театрів ляльок «Під шапкою Ґуґуце» (Молдова) за виставу «Пастушка і Сажотрус». Вистави Вінницького театру ляльок отримують високі оцінки експертної ради до складу якої, входять провідні театрознавці та театральні критики.

Пріоритетним напрямом роботи колективу залишається благодійництво. У 2014 році театр взяв участь у акціях приурочених до Міжнародного дня захисту дітей, Міжнародного дня інвалідів та до Різдвяних свят.

Значну увагу колектив театру приділяє роботі з обдарованими дітьми та молоддю. На базі театру діє гурток театрального мистецтва, учасники якого, взяли участь у Міжнародному дитячому фестивалі «Сонце, радість, красота» (м. Несебр, Болгарія) й отримали вищу нагороду фестивалю – 1 місце у номінації «Театри ляльок».

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ