Державному історико-культурному заповіднику у місті Луцьку - 30 років

Державному історико-культурному заповіднику у місті Луцьку - 30 років

28.03.15 17:47 0 682
У Державному історико-культурному заповіднику відбулася урочиста академія з нагоди його 30-річчя.

Директор заповідника Павло Рудецький у своїй доповіді зазначав, що 26 березня 1985 року постановою Ради Міністрів Української PCP був створений Державний історико-культурний заповідник республіканського значення в місті Луцьку.

Історико-культурний заповідник є науково-дослідною і науково-освітньою установою, що здійснює охорону, використання, реставрацію, вивчення і пропаганду пам'яток історії та культури. Заповідник у м. Луцьку створений на базі комплексу пам'яток історії та культури ХІІІ-ХІХ століть, взятих під охорону державою. Цей комплекс складають: Луцький замок, монастир єзуїтів, Покровська церква, монастир домінікан, Хрестовоздвиженська церква, монастир Василіан та інші. З метою забезпечення охорони пам'яток встановлена територія (41 га) і охоронні зони.

За час існування заповідника працівниками проведена велика науково-пошукова робота в архівах України, Росії та Польщі, створений власний архів документів з історії Луцька. Проведені археологічні розкопки, в яких брали участь відомі археологи з Росії (М. Малевська), зі Львова (С. Терський) та Луцька (М. Кучінко, Г. Охріменко, Б. Сайчук). Працівники заповідника зібрали колекцію дзвонів, на базі якої створено музей, відкрили постійно діючі виставки "Плитниця", "Старожитності" і "Арсенал", підготували матеріали до створення музею книги. В історико-культурному заповіднику проводяться наукові конференції – "Любартовські читання". У 2004 році на території замку відбувся III Національний конкурс флористів. Територія заповідника використовується для проведення фестивалів, зокрема, "Благовіст Волині", "Поліське літо з фольклором," "Берегиня". Тут же відбуваються рицарські турніри "Меч Луцького замку".

Заступник міського голови Тарас Яковлев висловив слова вдячності тим, хто зберігає і примножує культурні надбання, які були створені князями. Він акцентував, що коли тепер ведемо мову про входження України до європейської спільноти, маємо пам'ятати, що Луцьк завжди був європейським містом, саме у ньому у 1429 році відбувся з'їзд європейських монархів. Він запевнив, що міська влада буде сприяти розвитку Державного історико-культурного заповідника, побажав, щоб скоріше закінчилася війна і на території заповідника відбувалося багато таких цікавих фестивалів, як “Ніч у Луцькому замку”.

Привітали колектив заповідника з нагоди ювілею та вручили нагороди перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик, заступник начальника управління культури обласної державної адміністрації Марія Назаревич, начальник управління культури міської ради Тетяна Гнатів. В урочистостях взяли участь науковці науково-методичного центру культури Волині, музеїв міста Луцька та Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, представники духовенства. З нагоди 30-річчя Державного історико-культурного заповідника у місті Луцьку відбулося представлення альбому-каталогу “Старий Луцьк”.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Інтернет-шахрай украв з ...
Наступна новина: У Житомирі дільничні ...

КОМЕНТАРІ