На Тернопіллі леонід Бицюра ознайомився з роботою центру первинної медико-санітарної допомоги у Підволочиському районі

На Тернопіллі леонід Бицюра ознайомився з роботою центру первинної медико-санітарної допомоги у Підволочиському районі

28.03.15 09:24 0 567
27 березня у рамках робочого візиту в Підволочиський район заступник голови обласної державної адміністрації Леонід Бицюра відвідав навчально-методичний центр первинної медико-санітарної допомоги у с. Гнилиці.

На базі закладу студенти Тернопільського медичного університету ім. І.Я.Горбачевського проходять практичне навчання та надають допомогу мешканцям села.

«На Тернопільщині діє 5 центрів первинної медико-санітарної допомоги, - каже ректор ТДМУ ім. І.Я.Горбачевського Михайло Корда. - Це надзвичайно перспективний проект, започаткований попереднім ректором вишу Леонідом Ковальчуком. Такі центри потрібні людям, бо вони отримують допомогу, та університету, адже наші студенти мають можливість попрактикуватися, вони приїжджають сюди на різні терміни. Ми підтримуємо діяльність центрів. А якщо буде можливість, то будемо відкривати нові заклади такого типу».

Заступник голови ОДА спільно з ректором медичного університету ознайомилися з можливостями дистанційного медичного огляду пацієнтів, сучасними способами обміну інформацією про стан хворого, дистанційного консультування з обласними лікарями. Він зазначив, що переваг у таких закладів чимало. Зокрема, за допомогою сучасного кардіографа можна зробити кардіограму серця, дані якої одразу відправити фахівцям по мережі Інтернет у Тернопіль, а вже за кілька секунд, по скайпі, спеціалісти дадуть свої консультації щодо стану хворого.

Створення належних умов для здобуття медичної освіти, забезпечення місцями для набуття лікарської практики дозволяє сподіватися на висококваліфіковане та високоефективне медичне обслуговування і в містах, і в селах, переконаний Леонід Бицюра. Тому такі ініціативи обласна влада підтримує.

«Відтворення мережі амбулаторій сімейного лікаря – це перспектива для нашої держави і нашої області зокрема, адже така допомога має бути максимально наближена до людей, - констатував Леонід Олексійович. – Мережу медичних закладів такого типу варто розвивати, тому, сподіваюся, співпраця керівництва медичного університету з інвесторами та керівниками органів виконавчої влади і місцевого самоврядування продовжуватиметься і матиме результати».

До ремонту медзакладу у Гнилицях у 2009 році долучилися представники проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» та керівництво медуніверситету. Відтоді завдяки створенню центру первинної медико-санітарної допомоги допомогу кваліфікованих фахівців отримали сотні мешканців Підволочиського району, адже якісна медична допомога стала доступнішою,каже сільський голова Ілько Стахурський.

«Багатьом мешканцям села важко добиратися навіть до райцентру, - констатує він. – Однак багато з них потребують медичного обстеження та допомоги. Тут можна поміряти тиск, зробити кардіограму та отримати багато інших медичних послуг. Крім того, часто разом зі студентами сюди приїжджають їх викладачі – фахівці з досвідом у різних галузях. Тому люди мають можливість потрапити на прийом і до них. Я думаю, такі центри мають бути якщо не в кожному селі, то принаймі в кожному районі».

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Волинській області за ...
Наступна новина: На Львівщині зіткнулися ...

КОМЕНТАРІ