Валерій Коровій: «Базовим принципом об’єднання територіальних громад є добровільність» (+фото)

Валерій Коровій: «Базовим принципом об’єднання територіальних громад є добровільність» (+фото)

30.03.15 13:19 0 785
За участі голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія та народного депутата України Миколи Кучера 27 березня у Тростянці відбувся форум «Перші кроки територіальних громад на шляху децентралізації влади» для голів сільських, селищних, міських рад Тростянецького, Бершадського, Гайсинського та Теплицького районів. Організувала захід громадська організація «Соціальний Центр МХП» задля напрацювання спільних рішень щодо впровадження реформ територіальними громадами та місцевими органами державної влади Вінниччини, а також з метою роз'яснення економічних вигод від реалізації прийнятих законів.

Звертаючись до учасників форуму зі вступним словом, голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій відзначив, що країна стоїть на порозі великих змін і необхідно розуміти, що включає в себе поняття децентралізації і які процеси у зв'язку з цим очікуються.

«Найбільш якісним епіцентром місцевого самоврядування є міста обласного значення. Вони дають можливість обирати виконавчі органи та міських голів і одночасно наділені потужними повноваженнями щодо управління місцевими бюджетами, особливо в процесі децентралізації. Другий рівень – рівень сільських, селищних та міських голів районного значення - повноваженнями наділений на формальній підставі: на перший погляд, їх вибирають, формуються виконавчі комітети, але проблема в тому, що законодавець обділив ці органи місцевого самоврядування достатньою фінансовою базою та ресурсом», - зазначив керівник Вінниччини.

За його словами, нині почав реалізовуватися перший етап децентралізації, пов'язаний із внесенням змін та доповнень до Бюджетного та Податкового Кодексів, який кардинально змінив систему взаємовідносин у питаннях міжбюджетних трансфертів, а також доходів, які йдуть на базовий рівень. «Введена нова система формування місцевих податків і зборів. До прикладу, якщо єдиний податок раніше заходив у спецфонд і формував бюджет розвитку, то зараз він надходить до загального фонду, що дає можливість оперативно цими процесами управляти», - зауважив Валерій Коровій.

Перші результати функціонування такої системи, підкреслив очільник Вінниччини, є вже . Так, у порівнянні з відповідним періодом минулого року, надходження від єдиного податку зросли в середньому по Вінницькій області на 45 %. Крім того, за місяць до місцевих бюджетів в середньому по регіону надійшло 18 млн. гривень акцизу на алкоголь, тютюн і паливно-мастильні матеріали, хоча очікувалося на рівні 5 млн. гривень. Збільшено також фіксований сільськогосподарський податок – від 6 до 140 гривень за 1 гектар земель. «Це створює потужні стимули для того, щоб розвивати територію, розвивати бізнес. Тому що це все в комплексі забезпечує формування дохідної частини бюджету», - підкреслив голова ОДА.

Нині ж, відзначив він, країна входить у другий етап децентралізації, пов'язаний із прийняттям законів про засади регіональної політики та добровільне об'єднання територіальних громад. При цьому керівник області наголосив, що мова не йде про адміністративно-територіальну реформу, а базовим принципом об'єднання є добровільність. «Законодавець вибудував розмову з територіями не через призму адміністративного примусу, а крізь призму створення стимулів для добровільного об'єднання громад. Якщо вони пройдуть цей процес відповідно до закону, то в частині формування бюджетів отримають повноваження, подібні до міст обласного значення. Їм надходитиме 60 % ПДФО, в обхід району заходитиме субвенція на освіту і охорону здоров'я, по видатковій частині громади отримають на утримання загальноосвітні школи, дошкільні навчальні заклади, центри первинної медико-санітарної допомоги і почнуть набувати ознак адміністративних центрів. А вже наступного бюджетного року законодавець повинен буде передати цільову субвенцію з державного бюджету до цієї територіальної громади для вирішення конкретної проблеми, пов'язаної з розвитком інфраструктури», - повідомив Валерій Коровій.

Третій же етап децентралізації, зауважив голова ОДА, буде завершений виборчою кампанією, яка дасть можливість новообраним обласним і районним радам сформувати свої виконавчі комітети і нести повну відповідальність за розвиток території.

Народний депутат України Микола Кучер, у свою чергу, зазначив: головне завдання нині – щоб інформація про процеси, які відбуваються, та їх перспективи дійшла до усіх територіальних громад.

« створено соціальний центр МХП і стоїть питання про те, щоб допомогти нашим громадам у тій роботі, яка планується. Йдеться про методологічну, практичну та юридичну допомогу. В нас є серйозний досвід, коли влада, бізнес і громада працюють разом. Тому ми хотіли б максимально відчути зворотний зв'язок, аби розуміти, в чому один одному ми зможемо допомогти», - зауважив Микола Кучер.

Під час Форуму учасники заходу ознайомились з особливостями впровадження законодавства про добровільне об'єднання територіальних громад, змінами у податковому законодавстві, заслухали інформацію щодо підвищення ролі місцевих громад у земельних питаннях.

Затим керівники сільських, селищних та міських рад мали змогу обговорити почуте у форматі запитань-відповідей та висловити власне бачення щодо зазначених процесів.

Крім того, у ході засідання одна з громад Тростянецького району зробила перший крок на шляху до об'єднання - сільський голова Великої Стратіївки надав голові облдержадміністрації заяву на приєднання громади до селища Тростянець.





































Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Оперативники затримали ...

КОМЕНТАРІ