Гімн України від початку задумувався як сольна пісня під гітару,– історик

Гімн України від початку задумувався як сольна пісня під гітару,– історик

31.03.15 14:35 0 557
За життя отець Михайло Вербицький так і не зазнав слави як автор державного гімну. А музику до «Ще не вмерла Україна» він писав як для сольної пісні, що мала виконуватися під гітару.

Про це розповів кандидат історичних наук Василь Банах у гостях проекту «Історична правда з Вахтангом Кіпіані» (щонеділі о 22:30, щочетверга о 22:00 на телеканалі ZIK).

«Те, що спочатку пісня «Ще не вмерла Україна» задумувалася як сольна пісня під гітару, видно з оригіналу нотного запису, який зберігається у відділі рукописів Наукової бібліотеки ім. В. Стефаника, – зазначив історик. – До того ж, саме гітара була улюбленим інструментом отця Михайло Вербицького. Він сам досконально володів грою на гітарі».

За словами Василя Банаха, попри те, що Михайло Вербицький – автор державного гімну України, про його життя відомо дуже небагато, в біографії чимало білих плям.

«Якби ми цьогоріч не відзначали 200-ліття від народження отця Михайла Вербицького, то ним би й далі мало хто цікавився. Навіть щодо місця його народження дуже суперечливі дані, – каже Василь Банах. – Хоча пісня «Ще не вмерла…» була дуже популярною, довший час її взагалі вважали народною. Вербицький не заробив на ній слави. Тим паче її, як неофіційний гімн, почали співати аж через півстоліття після написання – в УНР і ЗУНР. Зокрема лунала «Ще не вмерла…» й під час Акту Злуки».

Парадокс, але автори гімну України, композитор Михайло Вербицький і автор слів Павло Чубинський, не були особисто знайомими. Вербицький просто натрапив на вірш, який йому сподобався, і вирішив написати до нього музику.

«Це рідкісний випадок, коли композитор і поет не знали один одного, ні разу не бачилися. Але ми маємо в цьому певний символізм – слова гімну написав надніпрянський українець, а на музику їх поклав галичанин. Це своєрідний символ ідеї об’єднання українських земель, яка саме почалася формувати у період українського національного відродження. Тоді заговорили, що люди по обидві сторони Дніпра – українці, один народ, одна нація», – наголосив Василь Банах.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: Тернопільська міліція ...

КОМЕНТАРІ