В Житомирській області рятувальники,екологи та правоохоронці проводять профілактичні рейди щодо попередження пожеж від спалювання сухої рослинності

В Житомирській області рятувальники,екологи та правоохоронці проводять профілактичні рейди щодо попередження пожеж від спалювання сухої рослинності

31.03.15 13:59 0 617
Суха та вітряна погода, що встановлюється з приходом весни, негативно впливає на ситуацію з пожежами в області. Так, з початку року рятувальниками ДСНС Житомирщини вже здійснено 198 виїздів на ліквідацію пожеж та їх наслідків спричинених неконтрольованим випалюванням минулорічної сухої рослинності. В основному до таких займань призводить недотримання громадянами правил пожежної безпеки на присадибних ділянках, під час використання відкритого вогню, спалювання сміття, сухостою на відкритій території. Наслідок таких діянь – перекидання вогню на дерев’яні господарські споруди, житлові будинки, запаси грубих кормів тощо. Загалом вогнем вже пройдено близько 400 га території. Отож створюється велика загроза екосистемі, а необачні громадяни отримують травми несумісні з життям.

З метою стабілізації даної загрозливої ситуації з 26 по 28 березня рятувальники спільно з працівниками екологічної інспекції та правоохоронцями провели профілактичні рейди щодо попередження пожеж через спалювання сухої рослинності мешканцями Житомирського району та обласного центру.

Фахівці ДСНС розповідали громадянам про надзвичайні події, які виникли на території області, їх наслідки та причини виникнення, нагадували правила пожежної безпеки, вручали тематичні листівки та пам’ятки.

Екологи та правоохоронці в свою чергу, здійснювали контроль за несанкційованим випалюванням рослинності або її залишків з метою запобігання виникненню пожеж та розповсюдження їх на лісові насадження, населені пункти тощо. За випалювання сухої природної рослинності та знищення довкілля, деякі громадяни були притягнуті до адміністративної відповідальності згідно чинного законодавства.

Мешканцям Житомирщини варто пам’ятати про безпеку, оскільки неконтрольоване горіння сухої рослинності часто призводить до пожеж, які можуть досягнути рівня надзвичайної ситуації. Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. При спалюванні трави на присадибних ділянках виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде до знищення диких рослин та тварин. Також виникає загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків. Дим від вогнищ може утворювати смог і надовго зависати у повітрі на великих територіях. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій і, відповідно, до травматизму людей.

– Починаючи боротьбу із паліями у своєму населеному пункті, мешканці повинні знати, що закон у будь-якому випадку на їхній стороні, – зазначив заступник начальника Управління ДСНС в області Олег Держанівський. – Спалювання рослинних решток несе численні загрози здоров’ю людини, майну та навколишньому середовищу. Тож, керуючись статтею 50 Конституції України, яка гарантує кожному безпечне для життя і здоров’я довкілля, кожен з нас має законне право боротися із паліями.

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Начальник УМВС Волині ...
Наступна новина: В Закарпатській області ...

КОМЕНТАРІ