Валерій Коровій: «Кожна сім’я матиме право на оформлення субсидії» (+фото)

Валерій Коровій: «Кожна сім’я матиме право на оформлення субсидії» (+фото)

31.03.15 15:20 0 632
Голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій 30 березня провів прес-конференцію щодо механізму надання житлових субсидій населенню.

Керівник Вінниччини інформував журналістів про особливості спрощеної системи призначення зазначеної державної допомоги та порядок дій населення у процесі її оформлення.

«Національна комісія з забезпечення державного регулювання у сфері житлово-комунальних послуг прийняла низку рішень щодо підвищення тарифів на газопостачання, електропостачання та теплову енергію для потреб населення. Ці рішення вступають в силу з 1 квітня поточного року і несуть за собою чимало викликів, в першу чергу – щодо забезпечення соціального захисту найбільш вразливих категорій громадян. На в обласній державній адміністрації створено оперативний штаб, який очолює перший заступник голови ОДА Андрій Гижко, підписано відповідне розпорядження та здійснюється комплекс заходів задля того, щоб, починаючи з квітня, ми могли планомірно розпочати роботу в цьому напрямі», - зазначив очільник регіону Валерій Коровій.

Голова облдержадміністрації повідомив, що Постановою КМУ від 28.02.2015 р. № 106 «Про вдосконалення порядку надання житлових субсидій» максимально спрощено комплекс питань щодо призначення такої допомоги.

«На механізмом передбачено, що підприємства житлово-комунального господарства повинні надіслати на адресу кожного споживача два документи: бланки заяви та декларації про доходи. Водночас кожній людині надійде звернення, в якому буде вказано телефон «гарячої лінії» та роз'яснено, що потрібно зробити, куди звертатися і яку консультацію можна отримати. Буде передбачена й інструкція про порядок заповнення бланків», - зауважив керівник області, підкресливши при тому, що витрати на виготовлення бланків покладаються на підприємства, які надають послуги.

Оскільки питання оформлення субсидій торкається і сільського населення, де переважна більшість людей – похилого віку, у рамках обласного штабу опрацьовується механізм, за яким людям пенсійного віку, за необхідності, допомагали б соціальні працівники, а зразки заяв і декларацій, на випадок помилкового їх заповнення, були б також у сільській раді.

«Базовим елементом спрощеної системи призначення субсидій є формульний розрахунок, за яким визначається частка плати за послуги для домогосподарства. Цим новий механізм кардинально відрізняється від тих підходів, які були раніше», - повідомив Валерій Коровій. Одночасно він продемонстрував приклади таких розрахунків залежно від складу сім'ї та рівня доходів усіх її членів.

«Домогосподарства оформляють лише два документи: заяву і декларацію. І в зручний для них спосіб направляють їх в управління соціального захисту населення, - наголосив очільник Вінниччини, зауваживши, що в цій системі діє принцип довіри. - Управління на підставі поданих документів автоматично нараховує субсидію і повідомляє про це домогосподарства у визначений термін відповідними довідками».

Водночас, за словами голови облдержадміністрації, управління соціальної політики надсилатиме запити до Державної фіскальної служби та Пенсійного фонду з метою перевірки поданих заявниками даних про доходи. Відтак посилюється відповідальність громадян за недостовірно надану інформацію: за такої ситуації заявник зобов'язаний буде повернути надміру перераховану суму субсидії у подвійному розмірі.

Керівник регіону інформував також представників місцевих ЗМІ про основні зміни у порядку призначення житлової субсидії. Так, для її оформлення використовуватимуться доходи за попередній календарний рік без урахування сплачених податків, скасовуються усі обмеження щодо майнового стану осіб, окрім здійснення одноразової дороговартісної покупки на суму понад 50 тисяч гривень. Також надається право на оформлення субсидій особам, які не зареєстровані у житловому приміщенні, але орендують його і сплачують вартість житлово-комунальних послуг на підставі письмового договору найму житла. Більше того, субсидія призначатиметься терміном на 12 місяців, а не на півроку, як це було раніше.

«Ми будемо максимально інформувати населення про спрощену систему оформлення житлових субсидій, щоб кожна людина, кожна сім'я могла скористатися своїм правом. Обласна державна адміністрація, райдержадміністрації, виконавчі органи та органи місцевого самоврядування робитимуть все для того, щоб у такий непростий час ми могли максимально ефективно запустити цю систему в роботу», - підкреслив Валерій Коровій.

Окрім того, голова облдержадміністрації відзначив, що в поточному році для Вінницької області на виплату житлових субсидій з державного бюджету виділено 184, 2 млн. гривень, що на 83,6 млн. гривень більше, аніж торік.



















Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Мешканці Хмельницького ...
Наступна новина: На Волині правоохоронці ...

КОМЕНТАРІ