На Тернопіллі спрощені форми заяви та декларації для призначення субсидій отримає кожне домогосподарство

На Тернопіллі спрощені форми заяви та декларації для призначення субсидій отримає кожне домогосподарство

01.04.15 11:49 0 795
Для того, аби забезпечити видатки держави на надання житлових субсидій в умовах зростання тарифів на житлово-комунальні послуги із Державного бюджету додатково виділили 12,5 мільярда гривень. Загалом, на фінансування субсидій передбачили 24 мільярда гривень. Про те, яким чином реформували систему надання житлових субсидій населенню, йшлося на брифінгу виконувача обов'язків голови Тернопільської облдержадміністрації Івана Крисака 31 березня.

Участь у брифінгу взяв директор департаменту соціального захисту населення Вадим Боярський.

Новий механізм надання житлових субсидій введений в дію згідно постанови Кабінету Міністрів 28 лютого 2015 року. Завдяки цьому значно спростили процес призначення субсидій та скасували обмеження, які не дають можливості багатьом сім'ям скористатися правом на цей вид соціальної підтримки.

«В умовах приведення цін на енергоносії до економічно обґрунтованих показників, що в свою чергу призводить до росту цін і тарифів на житлово-комунальні послуги, одним з основних завдань держави та Уряду є забезпечення соціальної підтримки малозабезпечених громадян, а саме – зменшення їх витрат на оплату житлово-комунальних послуг, - зазначив Іван Крисак. - Одним із найбільш дієвих механізмів такої підтримки є надання населенню житлових субсидій. Урядовим рішенням, зокрема передбачається, що призначення субсидії відбуватиметься на підставі лише двох документів – заяви та декларації, які подаватимуть у спрощеній формі. Також скасовуються усі обмеження щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидій, окрім здійснення одноразової дороговартісної покупки (на суму понад 50 тис. гривень)».

Запроваджується надання субсидії на 12 місяців. На новий період субсидії надають автоматично тим громадянам, чиї доходи протягом року не змінились.

«Призначатимуть субсидії на підставі задекларованих даних заявником за минулий календарний рік, - пояснив Вадим Боярський. - Перевірятимуть інформацію органи соціального захисту вже після призначення субсидії шляхом здійснення запитів до відповідних органів, установ та організацій. У разі зміни обставин, які можуть вплинути на отримання житлової субсидії, а саме зміни у складі зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, зміни у переліку отримуваних житлово- комунальних послуг, умов їх надання, виконавців житлово-комунальних послуг, про купівлю товарів або оплату послуг, заявник зобов'язується у місячний термін повідомити орган соціального захисту населення. Якщо подано неповні чи недостовірні відомості про доходи та витрати зареєстрованих осіб, може бути відмовлено в призначенні субсидії або припинено її надання. У такому разі заявник зобов'язується повернути надміру перераховану суму субсидії у подвійному розмірі».

Кожне домогосподарство одночасно з рахунком для оплати енергоносіїв у квітні та жовтні 2015 року отримає спрощені форми заяви та декларації для звернення за призначенням субсидії. Підприємства, що надають послуги з газопостачання, електропостачання та централізованого опалення мають забезпечити виготовлення бланків Заяви та Декларації і доставку їх до споживачів разом з рахунками на оплату послуг (форми бланків заяв та декларацій в електронному вигляді можна завантажити на офіційних сайтах Кабінету Міністрів України kmu.gov.ua, Міністерства соціальної політики України mlsp.gov.ua, або департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації sobes-ter.gov.ua).

Нововведення щодо надання житлових субсидій запрацює з 1 травня. На даний час у Тернопільській області цей вид соціальної підтримки отримують 28 тисяч домогосподарств. За словами Вадима Боярського, з 1 травня прогнозують збільшення їх кількості до 100 тисяч.

Довідково:

Щоб полегшити розрахунок субсидій, Міністерством соціальної політики України розроблено Таблицю залежності доходу на одну особу та обов'язкового відсотку платежу. Громадяни можуть користуватися нею, щоб самостійно дізнатися, який розмір субсидії вони можуть отримати.

rozrakhunok.pdf

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Житомирська область: ...

КОМЕНТАРІ