У Городку презентували пересувну виставку «Народна війна 1917-1932 рр.»

У Городку презентували пересувну виставку «Народна війна 1917-1932 рр.»

03.04.15 14:03 0 627
У приміщенні історико-краєзнавчого музею м. Городка Львівської області пройшла презентація пересувної виставки всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені В.Стуса «Народна війна 1917- 1932 рр.».

У виставці вперше комплексно подано фото і документальні матеріали, які відображають маловідомі, замовчувані факти антибільшовицького опору на території Наддніпрянської України. Висвітлено також масові селянські виступи та збройні повстання проти комуністичної окупації, діяльність підпільних організацій та повстанських загонів проти терористичної та злочинної соціально-економічної політики радянського режиму, – передає власкор .

У заході взяли участь представники Львівського «Меморіалу», очільники районної влади, громадськість Городоччини та гості зі сусідніх районів.

Відкрила презентацію виставки директор Городоцького історико-краєзнавчого музею Юлія Дурбак, запросивши до слова голову Львівської обласної правозахисної організації «Меморіал» Романа Гунду. Він розповів про створення експозиції, де використано матеріали державних та галузевих архівів СБУ вісімнадцяти областей України; опрацьовано 238 фондів та 1325 справ, залучено понад 300 фотознімків з Центрального державного кіно і фото архіву України ім. Г. Пшеничного й інших архівних установ.

В експозиції містяться чимало невідомих архівних документів. Відтак Р. Гунда звернув увагу на важливості цієї виставки. До речі, перша презентація цієї експозиції, що відбулась кілька років тому, викликала велике занепокоєння в Росії. Держдума навіть висловила протест проти виставки і закликала її заборонити.

Своєрідну паралель між минувшиною та сучасними подіями на сході України у своїх виступах провели голова Городоцької РДА Володимир Ременяк, заступник голови Городоцької районної ради Володимир Більовський. Методист районного відділу освіти Віктор Леміч поінформував про те, що з цією виставкою, яка має великий виховний потенціал для молоді, вже ознайомились учні частини навчальних закладів Городоччини.

Голова Городоцької районнної організації «Меморіал» Роман Смілка подякував всім, хто долучився до розміщення цієї виставки у школах Городоччини і в історико-краєзнавчому музеї.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Вінничині 3-річна ...
Наступна новина: У Житомирі дільничні ...

КОМЕНТАРІ