Пенсіонерам-переселенцям із тимчасово окупованої території України спрощено процедуру надання статусу непрацюючого

Пенсіонерам-переселенцям із тимчасово окупованої території України спрощено процедуру надання статусу непрацюючого

03.04.15 11:35 0 571
Пенсіонерам з числа переселенців статус непрацюючих визначатиметься на підставі їх особистої заяви довільної форми із зазначенням дати, з якої припинено роботу, та поясненням обставин, у зв'язку з якими не було можливим внести запис у трудову книжку або подати її оригінал, - повідомляє головне управління Пенсійного фонду Вінниччини.

Органи Фонду, куди звертаються прибулі пенсіонери, мають змогу перевірити індивідуальні відомості про застраховану особу щодо наявності інформації про сплату страхових внесків, відсутність у Державному реєстрі інформації про державну реєстрацію фізичної особи-підприємця. У разі виявлення в подальшому факту роботи особи або інформації про іншу дату звільнення з роботи, утримання надміру виплачених сум вирішуватиметься відповідно до статті 50 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування». Тобто повну суму, а не 85% від призначеної пенсії, людина отримуватиме з часу набуття її статусу непрацюючого пенсіонера.

Якщо пенсіонер працює на умовах цивільно-правового договору, то відповідно до п.1 ст. 11 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» його віднесено до працюючих, за яких сплачуються відповідні внески.

Згідно з п. 2.21 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", документами, які підтверджують, що особа не працює (не провадить діяльність, пов'язану з отриманням доходу, що є базою нарахування єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування), є: трудова книжка, індивідуальні відомості про застраховану особу, які надаються відділом персоніфікованого обліку, відомості про відсутність інформації щодо державної реєстрації фізичної особи - підприємця за наявними в органі, що призначає пенсію, даними.

Відповідно до пункту 2 частини другої статті 16 Закону, особа надає на вимогу органу, що призначає пенсію, документи, що засвідчують відповідні відомості (у тому числі копію трудової книжки із записом про працевлаштування та/або копію цивільно-правового договору).

Якщо пенсіонер веде підприємницьку діяльність і не отримує доходи, виплата пенсії йому буде також обмежуватись, оскільке дана процедура стосується усіх працюючих пенсіонерів, розмір пенсії яких перевищує 1423,5 грн. Якщо ж особа зареєстрована підприємцем, то вона належить до категорії працюючих, незалежно від того, отримує вона дохід чи ні. Права на пенсію в повному розмірі вона набуде в разі офіційного припинення підприємницької діяльності.

Загалом, до головного та територіальних управлінь Пенсійної служби області з вернулось понад 3 тисячі пенсіонерів із Донецької області та більше 1,5 тисяч жителів Луганського регіону. Станом на квітень поточного року органами Пенсійного фонду Вінниччини взято на облік 4438 осіб з числа тимчасово-переміщених громадян зі сходу. Виплати пенсій їм здійснюються відповідно до встановленого графіка фінансування з 4 по 25 число кожного місяця.

Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ