У Рівненській області правоохоронці попереджають про посилену відповідальність за вчинення насильства в сім'ї

У Рівненській області правоохоронці попереджають про посилену відповідальність за вчинення насильства в сім'ї

03.04.15 10:14 0 672
Довгий час найпоширенішим покаранням за вчинення насильства в сім'ї було накладення штрафу. Зрозуміло, від такого покарання здебільшого страждав не сам порушник, а його сім'я, адже із сімейного бюджету сплачувалися штрафи. Тому, практика показує, жертви насильства в сім'ї не бажали заявляти на порушника до міліції.

Від 5 березня 2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питання відповідальності за вчинення насильства в сім'ї». Згідно з вимогами, посилено відповідальність за скоєння насильства в сім'ї. Відтепер особа, яка вчинила сімейне насильство, не зможе відбутися штрафом, а буде покарана громадськими роботами або адміністративним арештом. Водночас законодавством передбачена можливість застосування приводу до особи, яка ухиляється від явки до органу внутрішніх справ або суду.

Тож, закон виключає зі статті 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення покарання у вигляді штрафу та виправних робіт. При цьому залишено покарання у вигляді громадських робіт або адміністративного арешту за вчинення насильства в сім'ї.

За вчинення насильства в сім'ї, а так само за не виконання захисного припису особою, стосовно якої він винесений, не проходження корекційної програми особою, яка вчинила насильство в сім'ї, суд має право призначити наступні види покарань: громадські роботи на строк від тридцяти до сорока годин або адміністративний арешт на строк до семи діб. Вразі вчинення особою тих самих порушень протягом року повторно, винному доведеться відпрацювати на користь держави від сорока до шістдесяти годин або відбути адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб.

Тетяна Чубик,

Рокитнівський РВ УМВС
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)

КОМЕНТАРІ