Системи протипожежного захисту житомирських будинків підвищеної поверховості у критичному стані

Системи протипожежного захисту житомирських будинків підвищеної поверховості у критичному стані

04.04.15 10:39 0 710
У Житомирській області нараховується 18 житлових будинків підвищеної поверховості, усі розташовані на території обласного центру. Система їх протипожежного захисту знаходиться у критичному стані - найгіршому, в порівнянні з іншими областями держави. Про це мова йшла на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, що відбулося 3 квітня під головуванням заступника начальника Управління ДСНС України у Житомирській області Олега Держанівського.

Як доповів заступник керівника рятувальної служби області з питань державного нагляду та контролю Олег Шахрай, - у жодному з будинків немає справних систем інженерного захисту (пожежної сигналізації, оповіщення та управління евакуацією людей при пожежі, димовидалення і підпору повітря тощо). Через несправність засобів протипожежного захисту, самовільне перепланування приміщень коридорів, загромадження клапанів димовидалення та захаращення шляхів евакуації стан пожежної безпеки будівель з кожним роком погіршується. Це унеможливлює своєчасне виявлення пожежі, оповіщення та евакуацію мешканців.

Разом з тим упродовж останніх 4 років не проводилося фінансування заходів з приведення систем протипожежного захисту у відповідний стан. На кошторисна вартість робіт по відновленню інженерного обладнання систем пожежної сигналізації у порівнянні з минулими роками зросла. І, за інформацією Житомирської міської ради, становить 800 тис. грн. на один будинок.

Заступник начальника управління житлового господарства Ірина Ярош погодилася, що стан протипожежного захисту місцевих будинків підвищеної поверховості знаходиться у незадовільному стані. Однак запевнила, що до міського бюджету закладено 700 000 грн. на усунення існуючих проблем.

«Я розумію, що ми звикли до того – поки чогось страшного не станеться, то ніхто нічого не буде робити. Нам треба запроваджувати більш аргументовані заходи. От навіть ті ж пожежні гідранти… Кажу чесно, ми їх встановимо – через тиждень вкрадуть. Тому тут ще неабияку роль відіграє і ментальність наших людей», – пояснює Ірина Ярош.

Рішенням Комісії рекомендовано Житомирському міському виконавчому комітету, балансоутримувачам будинків підвищеної поверховості розробити та затвердити плани відновлення систем протипожежного захисту. Контроль за виконання рішення покладено на обласне Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій, про результати необхідно доповісти комісії з питань ТЕБ та НС до 1 листопада 2015 року.

У ДСНС у Житомирській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Львівській області ...
Наступна новина: На Тернопіллі з військової ...

КОМЕНТАРІ