«Флюгери Львова» об’єднають музику з шести країн

«Флюгери Львова» об’єднають музику з шести країн

04.04.15 11:12 0 556
На ХІІІ міжнародний фестиваль «Флюгери Львова» приїдуть музиканти з Польщі, Норвегії, Німеччини, Угорщини, Ірландії та України (зокрема, з Криму та східноукраїнських міст). Фестиваль триватиме з 1 до 3 травня.

Про це повідомили організатори фестивалю.

У п’ятницю, 1 травня, усе почнеться з презентації перших досягнень Львівської школи джазу та сучасної музики. Учні й учениці цього проекту уже кілька місяців займаються з провідними джазменами України, тож готові продемонструвати свої вміння.

Після них на сцені виступить Dzyga Jazz Quintet! Легендарні музиканти, які починали львівський джаз у далеких 60-х, цього року відсвяткують своє 15-річчя саме на сцені «Флюгерів».

Легку і світлу, але сміливу та чесну музику чекають від українського колективу Free Breath. Окрім традиційних потужних концертів під зоряним небом, що їх ще від початку року спеціально до «Флюгерів» готують виконавці з різних країн, у «Дзизі» анонсують і кілька непересічних прем’єр. Зокрема, постійні учасники фестивалю, млосно-хуліганський «ГИЧ Оркестр» готує прем’єру – нову програму «Під маркою Івана Яковича».

А ще 1 травня у внутрішньому дворику Ратуші виступлять геть непрофесійні співачки з Польщі, яким вдалося навіки лишити слід у серцях найбільш прискіпливих європейських критиків. Етно-електронний проект Po?udnice Elektronice везе до Львова не лише польський фольклор, а й український. Жінки зізнаються, що не завжди до кінця розуміють, про що співають. Але наголошують: тут потрібно не розуміти, а відчувати.

У суботу, 2 травня, на одній сцені також зустрічатимуть геть юні колективи і справжні зубри якісного мистецтва. Досвідчений і винахідливий Richard Kanaforsky Quartet зустрінеться з дуже амбітним колективом, що зовсім недавно дебютував на українській сцені – Meltdown. Також цього дня на сцені «Флюгерів» давні друзі фестивалю – поетично-драйвова «Джалапіта». Однак на цьому непередбачувані єдності не завершаться. Нордично-сонячна музика – саме так можна сказати про творчість легендарного норвезько-польського гурту Wovoka. Водночас важко передбачити, як саме зміняться життя й долі відвідувачів фестивалю після знайомства з командою FIRKIN, які у своїй творчості поєднують мадярську та ірландську культури. Другий день «Флюгерів» взагалі обіцяє стати чи не найгучнішим мистецьким вибухом львівської весни, адже до ірландсько-мадярських, польсько-скандинавських та поетично-джазових музик доєднається гурт Gambardellas, який везе драйвів альтернативний рок з Італії.

Третій день фестивалю, 3 травня, буде присвячено українським колективам, особливо тим, які представляють Крим та Схід нашої держави. Зокрема, на «Флюгери» їде краматорський колектив Ground Beat, з яким організатори познайомилися під час проекту «Концерти миру», що відбувся на торішньому фестивалі Jazz Bez.

Харків на головному весняному фестивалі Львова представить молодий і сильний, як весняний вітер, гурт Szklo. Обов’язково приїде на «Флюгери» один з кращих друзів фестивалю Jacek Bielas Biele?ski з польського Лодзя, який познайомить меломанів зі своїм новим проектом Bielas I Koty Papie?a. Крим представлять панки, що співають кримськотатарською мовою – група Shatur-Gudur. Ще одна з багатьох прем’єр – спеціальна програма, над якою уже працює переконано джазовий гурт Shockolad та співачка Брія Блессінґ. І ще один хедлайнер третього дня – давні друзі фестивалю, категорично оптимістичні і неспростовно сонячні Mi??sz з Польщі.

Традиційно, у неділю відбудеться «Прокидання з…». Формат «Прокидання» також відповідатиме духові третього дня фестивалю, адже Львів прокинеться з Харковом! Це не просто концерт, а спільний спецпроект, навколо ідеї якого об’єдналися гурт «Танок на Майдані Конґо», який вічність тому утворився у Харкові, харківський письменником Сергій Жадан, зовсім молодий харківський колектив Szklo та мистецьке об’єднання «Дзиґа». А модератором цьогорічних «Прокидань…» стане правдивий та категорично поетичний Юрко Іздрик.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Тернополі ...
Наступна новина: У Львові діти ...

КОМЕНТАРІ