Василь Мазурик: За рік роботи лісове господарство вдалося зробити прибутковим

Василь Мазурик: За рік роботи лісове господарство вдалося зробити прибутковим

04.04.15 14:08 0 1040
Свободівець Василь Мазурик очолив Волинське управління лісового та мисливського господарства у квітні минулого року. За майже рік, незважаючи на складну ситуацію в Україні, йому вдалося зробити чимало. Свідченням цього є економічні показники галузі. Нового керівника вирізняє глибина бачення проблем, любов до лісу, патріотизм, порядність та скромність. Про справжній стан справ у лісовому господарстві Волині, люстрацію в галузі, боротьбу з корупцією, майбутні перспективи він розповів у інтерв'ю.

– Василю Васильовичу, Ви очолили управління лісового та мисливського господарства після перемоги Революції гідності. З якими проблемами зустрілися? Чи була здійснена люстрація в лісовій галузі?

– Працюю в лісовому господарстві давно, тому знаю проблеми галузі зсередини. Галузь лісового господарства не існує десь поза межами держави. Для неї характерні ті ж проблеми, що й для всього нашого суспільства. Після Революції гідності відбулося чимало кадрових змін. Багато людей звільнено, в тому числі й перші заступники голови управління, лісничі, директори. На превеликий жаль, у процесі роботи цей список поповнюється. Є зауваження до роботи, є зловживання службовим становищем. Тому люстрація, очищення лісової галузі від випадкових, нечесних чи причетних до корупційних діянь людей триває, і відбуватиметься надалі.

– Які завдання вважаєте пріоритетними у своїй роботі?

– Найперші пріоритети в роботі лісівника – це вирощування та догляд за лісом. Проте першим моїм завданням в час, коли прийшов на посаду, було прагнення змінити свідомість людей, переконати, що можна жити по-іншому і відповідно краще. Хоча це тривалий процес, але певні успіхи є. Колектив роботу сприймає зовсім інакше, люди бачать результати своєї праці. Вони почали вільно висловлювати свої думки, вчаться вирішувати проблеми самостійно.

– Які заходи здійснюються для охорони та захисту лісу від самовільних рубок, пилорам?

– Охорона та захист лісу – основне із завдань лісівників. У цей непростий час його не просто виконувати. Самовільні рубки та нечесна підприємницька діяльність дуже взаємно пов'язані із соціальним станом та соціальним забезпеченням населення області. Якщо у селах панує безробіття, якщо у людей немає засобів до існування, це штовхає їх на стежку незаконної діяльності.

Але це не привід, щоб опускати руки. Працівники лісової охорони зупиняють машини без документів. Не раз доводилось затримувати великих ділків. Але вони отримували умовні терміни, штрафи. Загальна сума виписаних штрафів за минулий рік становить 1 мільйон 200 тисяч гривень. Багато справ перебувають у судах та інших інстанціях.

Маємо розуміти просту річ. Успішно боротися з незаконними рубками лісу можна лише тоді, коли буде спільна узгоджена позиція всіх гілок влади та правоохоронних органів. Коли підключиться податкова служба. Коли буде офіційно оформлена максимальна кількість підприємців, бо велика кількість пилорам працюють нелегально. Не менш важливою є свідома позиція громади. Наприклад, у Горохівському районі браконьєрів вдалося вивесті на чисту воду тому, що там люди самі брали участь у їх виявленні, затриманні. Активну свідому громаду цікавить майбутній результат, вони тиснуть на правоохоронні органи, не дають їм спустити справу на гальмах чи домовитися з порушниками. Там, де до справи підключається громада, результат приходить значно швидше.

– Якими економічними здобутками за рік своєї роботи можете похвалитися?

– За рік роботи основним здобутком вважаю те, що нарешті в лісогосподарських підприємств з'явилися гроші. Тепер не має людей, які ходять зранку та чекають, коли у них лісники щось попросять: ланцюга до бензопили, дизпаливо чи щось інше. У нас є реальні кошти на рахунках. За минулий рік ми заробили 481 мільйонів гривень, на 175 мільйонів більше, ніж у позаминулому році. Зросла середня заробітна плата. При чому вона зросла навіть тоді коли, ми прийняли більше 600 людей: робітничих професій, верстатників, водіїв лісовозних автомобілів, лісорубів. Цей процес продовжується. середня зарплата у нас становить 3700 гривень. Мені дуже приємно бачити усміхнених, верстатниць та водіїв лісовозних автомобілів, які розповідають, що отримали минулого місяця 6 чи 7 тисяч зарплати.

Весна – основна пора, коли ми висаджуємо лісові насадження. У цьому році плануємо посадити 1 720 га лісових культур. Ми поспішаємо, бо зима була майже без снігу і в ґрунті мало вологи. Без сумніву, ми їх завершимо вчасно, адже є достатня кількість посадкового матеріалу.

– Прокоментуйте скандальну ситуацію щодо незаконного видобутку бурштину в Маневицькому районі.

– Проблема з бурштином виникла не так давно, але має динаміку до зростання. З настанням теплої погоди й збільшенням світлового дня незаконний видобуток лише збільшиться. Зараз складний час. В області багато соціальних проблем. На селах панує безробіття. Люди шукають швидких грошей, легкої наживи. Вони не розуміють, що вимиваючи наш поліський бурштин, "сльози сосни", заробляючи кілька тих копійок, руйнуються ґрунтові покриття, вимиваються всі гумусні частини ґрунту, руйнується трав'яний покрив. І природі, щоб відновити назад те, що спаплюжили за годину роботи, потрібні не сотні, а тисячі років. Насторожує також той факт, що копачі бурштину часто використовують назви відомих в області громадських організацій для свого прикриття. Можливо, йдеться про організовану злочину діяльність. Але в усьому цьому мають розібратись правоохоронні органи. Не повинні стояти осторонь органи місцевого самоврядування.

– Хто, на Вашу думку, є справжніми організаторами незрозумілих агресивних акцій біля управління?

– Можна висловлювати різні припущення, але з великою ймовірністю, за людьми, які брали участь у тих акціях, стоять особи, які дуже бажають встановити контроль над фінансовими потоками в лісовій галузі Волині. Або хочуть відновити свій вплив і старі корупційні схеми, які зазнали краху після Революції гідності. Причому вимоги, які висовуються, є суперечливими по своїй суті – з одного боку вимагається заборонити заготівлю деревини, а з іншого, забезпечити місцевих підприємців деревиною в необмеженій кількості, високої якості та за дешевими цінами. Варто зауважити, що більшість із тих людей, які прийшли під управління лісового господарства, навіть не знали, з якою метою вони там. Вже потім вони зрозуміли, що їх прагнуть використати у своїх меркантильних цілях різні спритні ділки для вирішення бізнесових питань. Галузь безперечно потребує змін та реформ. Кроки, які робляться у лісовому господарстві області для відродження галузі й очищення її від корупціонерів та крадіїв, є правильні. Але їх не можна зробити за один день. Потрібно багато змін перш за все у законодавстві. Зрозуміло, що ці дії комусь не подобаються, проте це не змусить нас відступити назад.

– Як ефективно вирішити проблему корупції в лісовій галузі?

– Корупція – загальносвітова проблема. А Україна, на жаль, посідає одні з перших місць у світі за рівнем корупції. І поки що особливих зрушень на цьому фронті не відбувається. Звісно, якщо хвора вся держава, якщо хворе суспільство, то лісову галузь ця хвороба також не могла оминути. Адже ми частина держави, живемо в соціумі. У лісовому секторі відображаються ті ж проблеми, які характерні для всієї країни.

Подолати корупцію можна лише об'єднавши зусилля усіх державних інститутів та спільно з суспільством. Я далекий від думки, що можна навесті абсолютний порядок в якійсь одній окремій галузі, коли корупцією уражений весь організм. До тих пір, поки в Україні не почнуть ефективно працювати закони, поки не буде політичної волі влади – здолати корупцію не вдасться. Ну і звісно, потрібна активна свідома позиція громади, сільського голови. Ми маємо братися за це все разом.

– Після Революції гідності питання прозорості роботи державних підприємств набуло особливого значення. Чи плануєте Ви звітувати перед громадою про результати роботи?

– Питанню прозорості та підзвітності ми приділяємо велику увагу. Усі наради в управлінні відбуваються публічно. Свободівці не замовчують проблеми, а вирішують їх. Щомісячно проводимо підсумки за місяць, а за результатами кварталу відзначаємо найкращі господарства, найкращих працівників, підводимо підсумки суперництва серед колективів. Це робиться з метою підвищення продуктивності праці та обміну передовим досвідом. Такі звіти відбулися й по підсумках роботи за 2014 рік. На них ми запрошуємо депутатів, місцеву владу, громаду. Більшість із лісгоспів висвітлюють в пресі результати своєї діяльності. перед громадою в районній пресі. Люди мають знати, як працюють лісівники. Підзвітність і відкритість – наша стратегічна мета. Це добрий стимул до покращення роботи.

– Зараз модно говорити про реформи. Яких реформ потребує лісова галузь?

– державні лісогосподарські підприємства працюють за тими правилами, які визначені діючим законодавством. Абсолютно впевнений, що реформи нам потрібні. Як і в цілому країні, так і лісовій галузі зокрема. Але питання в тому, чи будуть це справжні реформи, чи їх імітація. Деякі питання мене насторожують. Як приклад, уже давно обговорюється приватизація в лісовій галузі. Не хотілося б повторити негативний досвід попередніх приватизацій в інших галузях. Я абсолютно нічого не маю проти приватного бізнесу чи проти приватизації як такої. Але все має відбуватися законно та публічно. Головний принцип у лісовій галузі – не нашкодь. Одна справа, якщо у галузь приходять з метою її розвитку і з любов'ю до лісу, а інша – щоб нажитися. Впевнений, що успішні реформи у лісі невідривно пов'язані з успішними і правильним реформами в державі.

Про це повідомили в прес-службі Волинської обласної організації ВО "Свобода"
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: У Рівненській області ...
Наступна новина: На Тернопіллі спільні ...

КОМЕНТАРІ