На Вінниччині вшанували пам'ять Папи Римського Йоана ПавлаІІ (+фото)

На Вінниччині вшанували пам'ять Папи Римського Йоана ПавлаІІ (+фото)

08.04.15 09:44 0 632
У місті Вінниці біля Костелу Святої Діви Марії Ангельської 6 квітня відбулися урочисті заходи з нагоди вшанування пам'яті Папи Римського Йоана Павла ІІ. Віддати шану першому Папі-слов'янину та покласти квіти до пам'ятника понтифіка прийшли голова обласної державної адміністрації Валерій Коровій, голова обласної ради Сергій Свитко, в.о. Вінницького міського голови Сергій Моргунов, представники Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці, настоятелі римо-католицьких парафій міста та вінничани.

Настоятель храму отець Костянтин у вступному слові зауважив, що Йоан Павло ІІ, якого католицька церква проголосила святим, був пророком нашого часу і трепетно ставився до Української держави.

«Він приїжджав в Україну і молився за благословення нашої землі. Україна дійсно була глибоко в серці у Папи», - відзначив отець Костянтин.

Покладаючи квіти до пам'ятника понтифіка, звернулися до парафіян і керівники області та міста.

«Ми говоримо про надзвичайно велику людину. У 1980-ті роки ми відчували зміни, які ходили світом, відчували: все, що має відношення до радянського простору, потребує змін. Йоан Павло ІІ давав нам надію та віру, він вчив любити і прагнув все зробити для того, щоб через суспільний діалог ми розуміли один одного, - відзначив голова облдержадміністрації Валерій Коровій. - Я пам'ятаю події, пов'язані з проголошенням незалежності України, його активну позицію братської, дружньої підтримки Української державності. І хотів би всім серцем вірити, що пам'ять про Йоана Павла ІІ буде завжди з нами».

Голова ж обласної ради Сергій Свитко зауважив, що Папа Римський Йоан Павло ІІ – людина, яка, без перебільшення, змінила світ. Адже події кінця ХХ століття значною мірою були ініційовані саме ним.

Водночас в.о. Вінницького міського голови Сергій Моргунов відзначив, що понтифік був людиною світу. «Це не просто слова: там, де знаходяться мощі святійшого отця - в Соборі святого Петра в Римі, - моляться люди з різних куточків світу, з різних конфесій. І це підтвердження людської любові до Йоана Павла ІІ. Він був людиною миру, великим посередником, миротворцем і великим другом України. Тож ми завжди повинні пам'ятати про нього і слідувати його заповідям», - зауважив Сергій Моргунов.

По завершенню церемонії покладання квітів, у Костелі Святої Діви Марії Ангельської відбулася Урочиста Служба, а затим - презентація книги та перегляд фільму про Папу Римського Йоана Павла ІІ.

Довідка.

Йоан Павло ІІ, мирське ім'я Кароль Войтила (18 травня 1920, Польща – 2 квітня 2005, Ватикан) — 264-й Папа Римський. Святий Католицької Церкви, канонізований 2014 року. Перший в історії Папа-слов'янин. Поет і поліглот, також актор, драматург і педагог. Філософ історії, феноменолог і представник християнського персоналізму.

26-річний понтифікат Йоана Павла II став третім за тривалістю в історії Католицької Церкви після правління Святого Петра і блаженного Пія IX. За цей час понтифік відбув 250 пастирських поїздок, у тому числі 104 закордонні подорожі, подолавши шлях, який більш ніж втричі перевищує відстань від Землі до Місяця.

У червні 2001 р. Йоан Павло II відвідав з офіційним візитом Україну, де відправив меси у Києві та Львові, а також очолив Божественну Літургію східного обряду.



































Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Житомирській області ...
Наступна новина: У Львівській області ...

КОМЕНТАРІ