В Закарпатській області право на ризик,або піротехнік ДСНС - професія без права на другий дубль

В Закарпатській області право на ризик,або піротехнік ДСНС - професія без права на другий дубль

08.04.15 16:10 0 638
Право ризикувати власним життям задля безпеки інших може дозволити собі лише дуже мужня та сильна духом людина. Однією з таких відважних та по праву героїчних професій можна вважати фах сапера або піротехніка ДСНС. Фахівці-піротехніки чи не кожен день ризикують власним життям задля збереження спокою та безпеки, а іноді - здоров’я та життя інших людей.

Зараз в умовах військових дій, що відбуваються на Сході України, професія піротехніка набула особливого значення. Адже, працюючи в надскладних умовах, на ще не охолонувших від бойових дій територіях ці хлопці роблять дійсно велику справу на благо мирного населення та України. Від тотального замінування, з початку проведення АТО, піротехнічними підрозділами ДСНС очищено понад 1,7 тис гектарів територій. Вилучено та знищено понад 34 тис. одиниць вибухонебезпечних предметів, перевірено на наявність боєприпасів близько тисячі об’єктів соціальної інфраструктури.

Однак, і на мирних територіях піротехнікам роботи вистачає. Чимале сезонне навантаження, що пов’язане зі збільшенням викликів на виявлення та знешкодження ВНП, піротехнічні групи мають з приходом теплої пори року. З настанням весни‚ коли активізуються земляні роботи‚ починається своєрідний апогей «боєприпасної» проблеми для групи піротехнічних робіт Аварійно-рятувального загону спеціального призначення (АРЗ СП) У ДСНС України у Закарпатській області. Це період‚ коли майже щодня вони виїжджають на збір «урожаю»‚ залишеного багато десятиліть назад. На жаль, виявляти такі «подарунки» буде ще не одне покоління українців. Бомби‚ снаряди‚ міни‚ гранати‚ набої - це все відлуння Першої та Другої світових війн, яке продовжує загрожувати місцевим мешканцям загибеллю чи бідою.

Щороку закарпатські піротехніки рятувальної служби знешкоджують сотні небезпечних знахідок. Так, з початку року (дані станом на 7 квітня 2015 року) вони вже 20 разів залучалася на вилучення та знищення ВНП, в ході яких було вилучено та знищено 102 ВНП, а значить врятовано людей від потенційної небезпеки. Серед «улову» бійців ДСНС – 34 одиниці інженерних боєприпасів (протитанкових мін), 6 мінометних мін, 19 артилерійських снарядів, 22 гранати та 20 набоїв, тощо. За цією сухою статистикою не тільки мужність та професіоналізм піротехніків, а й чиїсь врятовані життя.

За словами самих піротехніків, нічого страшного і особливого в розмінуванні немає. Найголовніше – це добре знати, як виглядає той, чи інший боєприпас в розрізі, якого типу встановлений детонатор та принцип його спрацювання. При цьому необхідно дотримуватися всіх правил безпеки і не квапитись. Коли йде мова про смертельну небезпеку варто ретельно продумувати кожен свій рух і зважувати навколишню обстановку. Адже у кожного з піротехніків є діти, які чекають на повернення батька додому…

Коли в піротехніків настає тимчасове затишшя та екстрених викликів не надходить, вони більшу частину часу приділяють навчанню. При цьому вдосконалюють не лише власні навички, а й проводять роз’яснювальну роботу серед дорослого населення та підростаючого покоління. Відкриті уроки, акції «Запобігти. Врятувати. Допомогти», та ряд інших заходів - там працівники піротехнічної групи є бажаними гостям.

Користуючись нагодою, Управління ДСНС України у Закарпатській області нагадує громадянам про те, наскільки небезпечними можуть бути знайдені підозрілі металеві предмети. Якщо ви натрапили на вибухівку, не чіпайте її та не переміщуйте в інше місце. Категорично забороняється пробувати самостійно знешкодити вибуховий пристрій. Натомість треба позначити місце знахідки й повідомити про це органи влади, місцевого самоврядування, міліцію або зателефонувати до служби порятунку за номером «101». Варто пам’ятати, що небезпечні знахідки вилучаються та знищуються відповідно підготовленими фахівцями-піротехніками.

У ДСНС України у Закарпатській області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Рівненська область: ...
Наступна новина: В Чернівецькій області ...

КОМЕНТАРІ