Вінничина: «Гостини у колі ромської родини» (+фото)

Вінничина: «Гостини у колі ромської родини» (+фото)

09.04.15 08:02 0 660
Під таким гаслом, восьмого квітня, в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К.А. Тімірязєва відбулося засідання Клубу сімейного дозвілля та розвитку «Родинне сонцеколо» на тему знайомства з національними звичаями і традиціями. В рамках засідання відбулася зустріч з творчими ромськими сім'ями, приурочене Міжнародному дню ромів.

Партнерами Бібліотеки у реалізації даного проекту виступили: управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації, Вінницька громадська організація «Інформаційно-просвітницький центр «ВІСЬ», «Вінницька газета», спортивний клуб «Максимус». Захід відбувся за сприяння управління культури і туризму облдержадміністрації.

Участь у заході взяли заступник начальника управління у справах національностей та релігій облдержадміністрації, начальник відділу у справах національностей Алла Ратинська, працівники бібліотеки, а також учнівська та студентська молодь.

Міжнародний день ромів започатковано на конгресі ромів усього світу 8 квітня 1971 р. у Лондоні. Важливим результатом роботи конгресу стало визнання циганами світу себе єдиною нетериторіальною нацією і прийняття національних символів: прапора і гімну, заснованого на народній пісні «Джелем, джелем». Замість герба вони використовують ряд пізнаваних символів: колесо кибитки, підкову, колоду карт.

Від тих пір саме 8 квітня представники нації в усьому світі відзначають «Міжнародний день ромів» – запалюють на вулицях свічки, як символ єдності ромського народу, та спускають на воду вінки, що символізує його нелегку долю без історичної батьківщини.

Припускають, що у світі проживає в межах 2-8 млн. циган, в Україні – близько 48 тис., у Вінницькій області мешкає близько 1000 циганів. Більшість із них ведуть осілий спосіб життя, підпорядковуються державі, беруть активну участь у суспільному житті країни і є її рівноправними громадянами.

Цигани, дійсно, унікальна нація зі своїми звичаями, традиціями, піснями і танцями. Кожен, хто почує циганську музику, або побуває в атмосфері циганських мотивів, заряджається сильною енергією.

Про те, як живуть роми та про найголовніші родинні цінності, звичаї, обряди, громадсько-політичні обов'язки, традиції культурного життя великого народу гості засідання Клубу мали змогу дізнатися від обізнаних учасників зустрічі: голови Вінницької міської організації «Роми Поділля» Володимира Григоріченка, сім'ї Марценкевичів – Івана Арсентійовича та Ольги Анатоліївни та сім'ї Сенченків – Андрія та Наталії.

Присутні ознайомилися з виставкою книг та періодичних видань за темою: «Роми: спосіб життя, традиції, міфи», а також ромською атрибутикою, переглянули відео за даної тематики. В рамках засідання Клубу були використані інтерактивні форми спілкування.

У присутніх була можливість не тільки дізнатися багато нового про звичаї, традиції народу, який став невід'ємною частиною народу України, а й поринути у світ творчого розмаїття ромської національної культури.

Нагадаємо, що з червня 2014 року у Вінницькій ОУНБ ім. К.А. Тімірязєва стартував проект – Клуб сімейного дозвілля та розвитку «Родинне сонцеколо». Основна його мета – формування у громадян усвідомлення себе, як частинки свого народу з міцним корінням роду, традицій, звичаїв та залучення громадськості до активної участі в культурному житті регіону. В рамках клубу відбулося уже чотири зустрічі: огляд творчості українки Ольги Янушкевич, знайомство зі звичаями і традиціями литовської, єврейської, білоруської родин.























Про це повідомили у Вінницькій ОДА
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Обговорили проведення ...
Наступна новина: У Рівненській області ...

КОМЕНТАРІ