Луцьк: відбулося відкриття 19-ї виставки-конкурсу «Писанковий дивосвіт»

Луцьк: відбулося відкриття 19-ї виставки-конкурсу «Писанковий дивосвіт»

09.04.15 13:55 0 636
В арт-галереї «Луцьк» відбулося відкриття 19-ї виставки-конкурсу «Писанковий дивосвіт», яку організували управління культури міської ради та Луцька художня школа. В урочистостях взяли участь заступник міського голови Тарас Яковлев, начальник управління культури міської ради Тетяна Гнатів, представники духовенства, громадськості міста. Благословив захід єпископ Володимир-Волинський Матфей, вікарій Волинської єпархії УПЦ КП.

У мистецькому проекті, який став традиційним для Луцька, взяли участь діти віком від 8 до 18 років. Роботи, представлені на конкурс, є авторськими і виконаними у традиційній манері – восковим розписом, з фарбуванням природними або хімічними барвниками. Метою конкурсу є збереження національних традицій народного мистецтва писанкового розпису, утвердження національних Великодніх традицій, залучення дітей до вивчення та популяризації унікальної традиційної української писанки, виявлення і підтримки творчо-обдарованих дітей.

До розгляду журі цьогорічної виставки-конкурсу «Писанковий дивосвіт» 230 учасників представили 652 писанки.

Тетяна Гнатів передала учасникам «Писанкового дивосвіту» від міського голови Миколи Романюка, який перебуває у робочому відрядженні, найщиріші вітання з відкриттям виставки та найвеличнішим із свят – Великоднем. Міський голова передав лист-звернення до юних писанкарів, їхніх наставників, усіх лучан. Побажав достатку, удачі, щоб мрії збувалися. Він подякував майстрам, які творили ці маленькі дива. Адже кожна з них неповторна, відображає писанкарські традиції краю. Він зауважив, що ця виставка наближає нас до світлого свята Христового Воскресіння. Побажав усім миру, злагоди і благополуччя, зазначив, що завжди підтримує заходи, які виховують патріотичний дух.

Тарас Яковлев сказав: “Дуже вам дякую, сподіваюся лучани, відвідавши виставку, отримають багато світлих вражень. Приємно, що у виставці беруть участь малі діти, це говорить про те, що Україна має майбутнє. Адже людина, яка розписує писанку, не може не любити свою Батьківщину, не може не вірити у Бога, не мріяти про мир і благополуччя на нашій землі”. Він зазначив, що писанка -це давній атрибут нашої держави, в кожному регіоні є свої візерунки і кольори. Приємно на виставці бачити таке велике розмаїття писанок, які створені завдяки чудовим викладачам і дирекції школи. Побажав примножувати свої здобутки, набувати нових знань та технік.

Директор Луцької художньої школи, заслужений працівник культури України Іван Гаврилюк акцентував на тому, що це виставка нашої духовної енергетики, адже у писанкарстві закладена велика традиція, символіка, пронесена крізь століття. Він передав представникам Спілки Афганістану для учасників АТО кошти, які Луцька художня школа зібрала під час благодійної виставки, а ще вихованці школи виготовили писанки, які будуть передані військовослужбовця на схід України.

Результати виставки-конкурсу оголосила заслужений працівник культури України, мистецтвознавець, голова журі конкурсу Зоя Навроцька. Вона повідомила, що 28 учасників виставки-конкурсу «Писанковий дивосвіт» нагороджені заохочувальними призами. Три переможці конкурсу отримали Дипломи ІІІ-ступеня, ще три писанкарі – Дипломи ІІ-ступеня і назвала чотири володарі Дипломів І-ступеня – це Алевтина Мельничук, Іван Кунах, Ольга Караляш, Анна Сірбіненко. Володаркою гран-прі стала Олександра Матвійчук. Вони також отримали призи.

Виставка переможців 19-ї виставки-конкурсу «Писанковий дивосвіт» буде експонуватися до 1 травня.

Про це повідомили у Луцькій міській раді
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Псевдопрацівник банку ...
Наступна новина: Закарпаття: на Берегівщині ...

КОМЕНТАРІ