У Львові у палаці Потоцьких звучали найкращі твори Богдана Весоловського

У Львові у палаці Потоцьких звучали найкращі твори Богдана Весоловського

09.04.15 13:02 0 728
Вчора, 7 квітня, у Львові у палаці Потоцьких відбувся концерт, присвячений 100-річчю видатного українського композитора, пісняра та акордеоніста Богдана Весоловського. Участь у заході взяли не лише вітчизняні виконавці, а й представники української діаспори. Зокрема, на сцені виступила Оксана Муха, Павло Табаков, Володимир Кудовба, гурт «Передзвін» та співачка з Канади Стефанія Романюк.

Про це 8 квітня, під час прес-конференції повідомив Павло Табаков.

«Вчора був дуже цікавий і камерний концерт. Звучало багато гарної музики. Після виступу підходили танцюристи. Вони питали, чи усе, що звучало, є на записах, бо вони хочуть зробити програми танцювальної музики у Львові», – поділився Табаков.

Стефанія Романюк, яка виконала п’ять пісень на концерті, розповіла, що вперше почула музику Весоловського, коли їй було 15 років.

«Музику Весоловського у Канаді більше знають, ніж в Україні, бо він там жив, був ведучим на радіо СВС. Ми всі знаємо його пісні. Це мішанина і Заходу, і України», – зазначила співачка.

Довідка .

Богдан Весоловський – популярний український пісняр, композитор, акордеоніст. Увійшов в історію музичного Львова як неперевершений композитор легкого жанру.

Народився у Відні 31 травня 1915. Після Першої світової війни родина переїхала до Стрия. Навчався на юридичному факультеті Львівського університету та у Вищому музичному інституті імені Миколи Лисенка. Також закінчив Консульську академію у Відні. Знав кілька іноземних мов.

Почав писати музику з 16 років, у 22-річному віці написав одну зі своїх найпопулярніших пісень – «Прийде ще час». Уже перші музичні твори принесли Богданові Весоловському славу. У 1930-х роках разом зі скрипалем Леонідом Яблонським (Ябцьо) і акордеоністом Анатолієм Кос-Анатольським входив до складу популярної на той час молодіжної «Джаз-капели Яблонського» (солістка Ірина Яросевич).

За словами пісняра, безпосереднім поштовхом, який виявив його композиторський хист, було те, що бракувало української розважальної музики. На той час домінувала польська музика. Конкурувати з нею можна було тільки якістю.

Пісенна спадщина композитора нараховує понад 130 творів. У першому (львівському) періоді творчості вони написані, в основному, в жанрі танго, фокстроту, легкого вальсу. Змістом віршових текстів цих пісень була переважно любовна лірика. У наступні роки пісні набули яскравого громадянського звучання («Лети, тужлива пісне» та «Чар карпатських гір»).

У післявоєнні роки у Канаді були випущені платівки з піснями Весоловського.

В Україні також виконувалися його пісні, але як твори «невідомого автора». Зі сцени кілька пісень зазвучали лише наприкінці 1980-х років у виконанні гурту «Львівське ретро».

1998 року вийшов диск із записом 15 пісень Б.Весоловського у виконанні співака Остапа Зорича. Заходами О.Зорича за фінансової підтримки Лідії Матіяшек-Чорної також зняли чотири відеокасети спогадів Олени Веселовської про її чоловіка.

У 2001 році за участі дружини композитора Олени Весоловської (Залізняк) була видана перша збірка пісень Весоловського, до якої увійшло 56 творів.]

Наступний крок у поверненні творчої спадщини Весоловського до України зробив Олег Скрипка, який на основі знайдених в Торонто музичних матеріалів композитора записав два альбоми «Серце у мене вразливе…» (2009) і «Жоржина» (2011).

Мелодія Б.Весоловського була використана для музичного оформлення документального фільму Ю.Луканова «Три любові Степана Бандери».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: Жителі Тернопільщини ...

КОМЕНТАРІ