У Львівському музеї історії релігії проголосували за пам’ятник Шептицькому

У Львівському музеї історії релігії проголосували за пам’ятник Шептицькому

10.04.15 13:53 0 578
Учора, 8 квітня, керівники місцевих музеїв зібралися у Львівському музеї історії релігії на зустріч із проектантом пам'ятника митрополиту Андрею Шептицькому архітектором Ігорем Кузьмаком та головою сакральної комісії УГКЦ о. Севастьяном Дмитрухом.

Про проект реконструкції площі св. Юра із спорудженням пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому на відзначення його 150-річчя від дня народження на зустрічі говорили о.Севастьян та архітектор Кузьмак. Присутнім було продемонстровано на екрані візуальні матеріали проекту та роздано кольорові буклети на згадку про ознайомлення з проектом.

Хоч дехто із присутніх висловлював сумнів у доречності реалізації такого коштовного проекту в час воєнної скрути, загалом музейники жваво зацікавилися докладними нюансами скульптурного зображення митрополита Андрея Шептицького та місця розташування майбутнього пам’ятника.

На це відповів один із лобістів проекту – еск-очільник Львівщини пан Степан Давимука: «Чому ви допитуєтеся, як виглядатиме постать ззаду? Адже це не головне, коли йдеться про зображення духовної особи!». Архітектор Ігор Кузьмак пояснив, що скульптура роботи Андрія Коверка, виконана у 1930-роки в гіпсі, буде відлита із бронзи, встановлена на гранітному стилобаті та символічно орієнтована на південний схід. До речі, за його словами, проект отримав схвалення у міністерстві культури України, а реалізовуватиме благоустрій території для встановлення пам’ятника не управління капітального будівництва Львівської міськради, бо воно є банкрутом, а курія Львівської архиєпархії УГКЦ.

Оскільки, на думку проектантів, найбільш деструктивним елементом площі є автомобільна дорога, то передбачено радикальну реконструкцію планувальної структури території площі і скверу на ній та перенесення траси під корпуси НУ «Львівська політехніка». При цьому існуючий сквер Ігор Кузьмак трактував як украй занедбане й антисанітарне місце, заражене грибами: «Там гуляють діти, які торкаються того всього руками, а потім тими ж руками беруть бутерброд їсти!», – непокоївся архітектор.

В обговоренні проекту узяли участь директор Львівського музею історії релігії Орест Малиць, його заступниця Зоряна Білик та інші працівники музею. Висловлюючи загальну думку присутніх, директор Музею етнографії та художнього промислу Роман Чмелик сказав, що ні в кого немає сумнівів у тому, що митрополит Андрей Шептицький заслуговує на глибоке пошанування і встановлення пам’ятника саме до 150-річчя від дня народження. Також Роман Чмелик сказав, що не існує жодних засторог, щодо розміщення пам’ятника на реконструйованій площі, тим більше, що на це не буде витрачено бюджетних коштів.

Однак останнє твердження було спростоване оприлюдненням фактів порушення чинного законодавства, яке висуває певні обмеження для реалізації такого проекту. Цей переступ закону вчинила Львівська міська рада, яка своїми ухвалами затвердила вилучення частини скверу під будівництво дороги. А сам історичний сквер вилучила із переліку скверів Галицького району, незважаючи на існуючий мораторій щодо зміни цільового призначення рекреаційних земель та порушуючи законодавство щодо охорони об’єктів рослинного світу, занесених до Червоної книги України.

Громадська активістка Вікторія Садова поінформувала музейників і про недотримання законодавства під час затвердження проекту землеустрою на відведення земельної ділянки та порушення порядку передачі в оренду земельної ділянки, на якій розміщений сквер. І щонайважливіше – про порушення охоронного статусу історичної пам’ятки з Переліку світової спадщини ЮНЕСКО.

Однак це інформування жодним чином не вплинуло на сумління музейників та результати голосування, що його на підтримку проекту влаштував Степан Давимука на завершення зборів. «Ми всі за пам’ятник, проти тільки Садовий. Але я ніколи не був, не є і не буду рабом – так і запишіть до протоколу!», – завзято наполягав директор Львівського історичного музею Богдан Чайковський, голосуючи із колегами за запропонований проект реконструкції площі та встановлення на ній пам’ятника.

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: Степан Барна: ...
Наступна новина: У Львові школяр викрав з ...

КОМЕНТАРІ