Ісус Христос – перший дисидент?,– «Історична правда»

Ісус Христос – перший дисидент?,– «Історична правда»

14.04.15 09:23 0 512
В'язень радянських таборів, історик Михайло Хейфец у своїй книзі «Суд над Ісусом» висунув неординарну теорії, за якою Ісус Христос – перший дисидент в історії людства. Утім далеко не всі дослідники погоджуються із таким поглядом на діяльність Христа.

«Ісус думав геть інакше, аніж це мали би робити піддані Римської імперії, – пояснює свою теорію Михайло Хейфец. – Уже в цьому він абсолютно подібний до дисидентів. Христос говорив: царство Боже – усередині нас, і це вище усього. І річ не у політиці – більшість дисидентів не займалися політикою. Хіба Стус займався політикою? Він писав вірші».

Натомість віце-ректор УКУ, дисидент Мирослав Маринович має іншу думку. На його переконання, Ісуса Христа можна вважати дисидентом лише у тлумаченні, яке запропонував російський дисидент Андрій Альмарік

«Альмарік говорив, що дисиденти – це люди, які, живучи у невільній країні, поводилися наче вони вільні. Ісус Христос не займався політичними питаннями. Він говорив, що справжній шлях до свободи – це духовне визволення», – наголосив Мирослав Маринович.

На думку релігієзнавця Тараса Антошевського, позиція Ісуса взагалі не відповідає визначенню «дисидент». За його словами, Ісус Христос не був настільки радикальним, як Іван Хреститель, а претензії до нього мала не так римська влада, як синедріон.

«Дуже символічно, що Ісус в’їжджав в Єрусалим на осляті, тобто він представив себе як цар. Водночас, він говорив про обов’язок платити податки кесарю. Саме тому ті, що спочатку вигукували Христові: «Осанна!», – згодом кричали Пилату: «Розіпни його!». Люди хотіли бачити в Ісусі лідера-повстанця, який повалить римське панування. Але Христос таким не був».

Дисидентами того періоду радше можна вважати зелотів – соціальну верству тодішніх націоналістів, які прагнули повалення римської влади.

«Повалення ладу не було пріоритетом для Ісуса, – стверджує отець Юрій Саквук. – Люди це також зрозуміли. Тому коли їм довелося вибирати між Ісусом і Варравою, вони обрали другого. Як політичний діяч, Ісус, мабуть, не виправдав їхніх надій. І він це робив навмисне, бо його пріоритетом було повстання, яке мало б духовний характер».

Отож, Ісус Христос – як історична постать, що можуть розказати про життя Сина Божого історики, – у неділю, 12 квітня, о 22:30 на телеканалі ZIK у проекті «Історична правда з Вахтангом Кіпіані».

Про це повідомив ZIK
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: В Чернігівській області ...
Наступна новина: На Житомирщині 25 закладів ...

КОМЕНТАРІ