У Кременці відкрили виставку робіт українських та польських іконописців

У Кременці відкрили виставку робіт українських та польських іконописців

15.04.15 17:25 0 614
Виставку ікон, написаних під час ІV Міжнародного пленеру іконопису на Волині, відкрили на днях у Кременецькій гуманітарно-педагогічній академії імені Тараса Шевченка Ініціаторами мистецької імпрези виступили представники Генерального Консульства Республіки Польща в Луцьку, Волинської організації Національної спілки художників України, Державного історико-культурного заповідника у місті Дубно (Рівненщина) і Кременецької академії.

На відкритті виставки виступили Консул Республіки Польща в Луцьку Кшиштоф Савицькі, голова правління Волинської організації Національної спілки художників України Володимир Марчук, директор Державного історико-культурного заповідника міста Дубно Леонід Кічатий.

Відвідувачі цього незвичайного мистецького вернісажу – працівники і студенти академії, інших навчальних і культосвітніх закладів Кременця, громадськість, члени місцевих мистецьких гуртів ”Гладущик“, ”Палітра“, ”Натхнення“ – мали змогу оглянути більше чотирьох десятків робіт 19 українських і 10 польських іконописців. Особливу увагу привернули іконописні полотна колишнього тернополянина, завідувача кафедри сакрального мистецтва Львівської національної академії мистецтв, народного художника України, професора Романа Василика ”Богородиця Почаївська“ і ”Богородиця Ченстоховська“, польської мисткині Йоанни Забагло ”Неопалима Купина“, варшавського художника Томаша Авдзейчика ”Святі Небесного Двору“ і ”Причащання святих“.

Традиційні міжнародні пленери з іконопису – яскравий приклад багаторічної співпраці неурядових організацій та установ України і Польщі, а метою пленерів і циклів виставок є здійснення духовного діалогу між художниками, котрі сповідують як східне, так і західне християнство. В основі ідеї міжнародних пленерів з іконопису лежить необхідність українсько-польського творчого діалогу у сфері сакрального мистецтва, знайомство з релігійним контекстом візантійського і римського іконопису, культурним взаємопроникненням духовних впливів Сходу і Заходу.

Про це повідомили у Тернопільській облдержадміністрації
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Рівненщині посадовці ...
Наступна новина: Пошив меховых изделий на ...

КОМЕНТАРІ