Мільйон квадратних метрів житла в Чернігові обслуговує КП «Новозаводське»

Мільйон квадратних метрів житла в Чернігові обслуговує КП «Новозаводське»

16.04.15 16:06 0 659
Про роботу комунального підприємства "Новозаводське" Чернігівської міської ради у 2014 році розповів на розширеній нараді його начальник Борис Мурач

Діяльність комунального підприємства «Новозаводське» спрямована на забезпечення населення послугами з експлуатації, технічного обслуговування, благоустрою і ремонту житлового фонду міста.

Житлові будинки, які стоять на балансі підприємства, розташовані в центральній частині міста, мікрорайонах проживання Градецький, площа Перемоги, 50 років ВЛКСМ, по вулицях Толстого, Текстильників та Стахановців. На їх кількість налічує 636 одиниць площею більше 1-го мільйона кв.м., розташованих на території в 176 га.

В своєму загалі 411 будинків – одно та малоповерхової забудови, 215 – від 5-ти до 9-ти поверхів, 10 будівель підвищеної поверховості.

ХАРАКТЕРИСТИКА ЖИТЛОВОГО ФОНДУ

Термін експлуатації переважної частини житлового фонду складає більше 40 років, 15% загальної кількості будинків – до 30.

В останні часи підприємству передано в повне господарське відання 9 новобудов, в тому числі за минулий рік 5 будинків за адресами: вул. Магістрацька, 19-а, Попова, 31-б, Попудренка, 19 та інші, вік основної частини фонду зумовлює ступінь благоустрою цього житла: всіма зручностями забезпечено лише 65 % помешкань, 262 будинки зовсім не мають повного благоустрою.

У половині будинків закінчився термін експлуатації покрівель, біля 80 відсотків мереж водо- та теплопостачання, електро- і газозабезпечення експлуатуються з перевищенням встановленого терміну майже в 1,5-2 рази.

До переліку об'єктів підвищеної уваги необхідно віднести експлуатацію 192-х ліфтів. Адже більше 60 відсотків з них відпрацювали понад 25 років, що зумовлює необхідність додаткових заходів і коштів для підтримання безпеки їх експлуатації. У рамках підвищення експлуатаційного стану ліфтового господарства відремонтовано 16 ліфтів, сума витрат склала 93 тис. грн

Крім того, із 10 будинків підвищеної поверховості, у 8-ми необхідно поновити працездатність систем димовидалення та пожежогасіння, що потребує вкладення значних коштів.

В значній частині будинків малоповерхової забудови опалення здійснюється газовими опалювальними печами в кількості 1290 одиниць, з яких майже третина експлуатується без автоматики безпеки.

СТРУКТУРА ТА ПЕРСОНАЛ ПІДПРИЄМСТВА

Важливою умовою збереження наявного житлового фонду є, насамперед, забезпечення його якісної експлуатації та своєчасного проведення ремонтних робіт.

На обслуговування житлової забудови здійснюється трьома дільницями з експлуатації житлового фонду та аварійно-транспортною службою. Чисельність штатних працівників складає 250 одиниць, з яких 190 – робітничих професій.

Слід зазначити, що аварійно-транспортна служба підприємства, крім обслуговування безпосередньо свого житла, надає послуги комунальному підприємству «ЖРЕД - 13» та ще 40 установам і організаціям міста.

За минулий рік у системах життєзабезпечення будинків було ліквідовано більше 4-х тисяч пошкоджень та аварійних ситуацій, що на 18 відсотків перевищує аналогічний показник попереднього періоду

МАТЕРІАЛЬНО-ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Структурні підрозділи підприємства для виконання виробничих завдань мають у своєму розпорядженні необхідне спеціальне обладнання, сучасний ручний електроінструмент.

Також у наявності автотракторна техніка, в тому числі і спеціалізована, що дає можливість підприємству забезпечувати експлуатацію житла, ліквідацію аварійних ситуацій, проведення ремонтів, та підтримувати чистоту житлових мікрорайонів у будь-яку пору року.

ПОТОЧНИЙ ТА КАПІТАЛЬНИЙ РЕМОНТИ

Колектив підприємства пріоритетним напрямком в своїй роботі вбачає освоєння бюджетних призначень на проведення капітального та поточного ремонтів житла, виконання програм із модернізації ліфтів та реконструкції покрівель, благоустрою та поліпшення екологічного стану прибудинкових територій.

Планом фінансування в 2014 році розмір витрат на проведення капітального ремонту становив майже 1,8 млн. грн..

В межах цих коштів було проведено ремонт покрівель на 8 житлових будинках за адресами: проспект Миру. 12, вул. Щорса, 51, вул. Шевчука, 4 та інш. на загальну суму 790 тис. грн..

Виконані роботи по ремонту інженерних мереж більше ніж у 60-ти житлових будинках, сума витрат яких склала 472 тис. гривень.

В рамках впровадження енергозберігаючих заходів відновлена теплоізоляція трубопроводів у 29 житлових будинках на суму 222 тис. грн., проведено утеплення та капітальний ремонт 5-ти квартир на 65 тис. грн..

В рамках Програми було проведено модернізацію 11 ліфтів на суму 673 тис. грн.

Крім того, за рахунок міського бюджету були виконані значні обсяги робіт з благоустрою прибудинкових територій.

Капітальним ремонтом на 12 об'єктах відремонтовано 3,5 тис. м2 асфальтобетонного покриття внутрішньоквартальних проїздів на суму 785 тис. грн., поточним –більше 4-х тис. м2 на суму 857 тис. грн.

На прибудинкових територіях встановлено 7 дитячих ігрових майданчиків за адресами вул. Щорса, 51, проспект Миру, 16, вул. Жабинського, 3 та інших.

Завдяки виділеним коштам видалено 85 аварійних та сухостій дерев, які несли загрозу життю та майну мешканців, створювали зону вітрового підпору при експлуатації газових приладів. Витрати склали 99 тис. грн..

Продовжувались роботи з відведення у постійне користування земельних ділянок, на яких розташовані багатоповерхові житлові будинки; що перебувають у комунальній власності. Розроблено 20 проектів землеустрою загальною вартістю 99 тис. грн.. Для поліпшення екологічного стану прибудинкових територій підприємством було придбано 54 контейнери для збору твердих побутових відходів на суму 90 тис. грн., також освоєно 5 тис. грн. на утилізацію 625 люмінесцентних ламп.

В рамках бюджетного призначення був виконаний значний обсяг робіт із поточного ремонту житлового фонду, підготовки його до експлуатації в опалювальний період. Обсяг фінансування склав 2,1 млн. грн..

В межах цих призначень відремонтовано окремими ділянками покрівлі на 126 житлових будинках (сума витрат 358 тис. грн.), проведено заміну трубопроводів зливової каналізації на суму 19,6 тис. грн.. Також із дольовою участю мешканців відремонтовано 60 під'їздів, проведено ремонт майже 1 тис. м.п. стиків стінових панелей. Витрати склали 882 тис. гривень.

Приділялась увага і ремонту обладнання дитячих ігрових та спортивних майданчиків, дворового обладнання господарського призначення та інших елементів благоустрою. Відремонтовано 72 од. обладнання, огорож, малих архітектурних форм. Загальна сума коштів на даний вид робіт склала 18 тис. грн..

«Основну мету робіт із проведення ремонтів ми вбачали в підготовці житлового фонду до опалювального сезону. Це, крім ремонту покрівель, також ремонт та заміна вхідних дверей, відновлення скління вікон, ремонт вимощень, закриття продухів та вікон на горищах, встановлення козирків над входами в під'їзди. Витрати на ці види робіт склали 180 тис. грн.. І можна з впевненістю сказати, що вкладені кошти та співпраця з теплопостачальними підприємствами дали можливість закінчити опалювальний сезон без значних збоїв та аварій, забезпечити населення всіма видами послуг», - прокоментував Б. Мурач.

ПРИБИРАННЯ ТЕРИТОРІЙ

Одним із показників роботи підприємства є якість прибирання житла, прибудинкових територій та стан їх благоустрою. Підприємством здійснюється прибирання майже 120 тис. кв. м. сходових клітин, а також прибудинкової території, яка становить більше 41 гектарів, в тому числі 130 тис. м2 зелених зон та 280 тис.м2 твердого покриття внутрішньо-квартальних проїздів та пішохідних доріжок.

На обслуговуваній території розташовано 37 майданчиків для збору твердих побутових відходів. За минулий рік підприємством вивезено майже 7 тис. мЗ сміття. На жаль, цей показник із року в рік зростає і за минулий період по відношенню до попереднього збільшився на 8 відсотків.

Значний обсяг робіт виконаний щодо приведення підвальних приміщень житлових будинків до стану, що дає можливість використовувати їх як тимчасові укриття для населення. Із майже 250 таких приміщень повністю очищено 235. Роботи в цьому напрямку тривають.

РОБОТА З МЕШКАНЦЯМИ

Однією з форм роботи зі споживачами житлових послуг у минулому році було проведення зборів за місцем проживання мешканців житлових будинків, на яких обговорювались проблеми в наданні житлово-комунальних послуг, перспективи створення об'єднань співвласників багатоквартирних будинків.

Основні питання, що підіймались мешканцями на таких зустрічах, стосувались ремонту покрівель та під'їздів, покращення рівня благоустрою прибудинкових територій, відновлення асфальтобетонного покриття, зносу дерев та освітлення мікрорайонів.

За результатами майже 50-ти проведених зустрічей більше 120 пропозицій жителів мікрорайонів знайшли своє відображення як у роботах, що виконані в минулому році, так і в планах на поточний рік.

НАПРЯМКИ ПОДАЛЬШОЇ РОБОТИ ПІДПРИЄМСТВА

За словами керівника, подальшу свою роботу підприємство вбачає, перш за все, у впровадженні економічно обґрунтованих тарифів на житлово-комунальні послуги. Підприємством виконані розрахунки обґрунтованих тарифів та у визначеному законодавством порядку подані на розгляд та їх затвердження.

Буде продовжена робота з економного використання енергетичних ресурсів підприємства, і перш за все, вирішення питання оплати спожитої електроенергії мешканцями житлових будинків – колишніх гуртожитків. Суть проблеми – відсутність окремого обліку електроенергії по кожній кімнаті, через що підприємство несе збитки, стовідсотково сплачуючи вартість електроенергії, яку використали мешканці цих помешкань.

Але тільки для реконструкції системи електропостачання стандартного 5-ти поверхового гуртожитку (для прикладу – гуртожиток по Щорса, 68) із влаштуванням покімнатного обліку спожитої електроенергії необхідна сума коштів складає більше 1,2 млн. гривень.

На думку Б. Мурача, зовсім іншого підходу на потребує організація претензійно-позовної роботи з погашення заборгованості мешканцями за спожиті послуги.

Особливість цієї роботи полягає в допомозі споживачам своєчасно оформити документи відповідно до вимог Програми державної допомоги на оплату житлово-комунальних послуг, яка надається у вигляді житлових субсидій.

Не менш важливу роботу в поточному році належить виконати з організації впровадження місцевих та державних Програм у житловому фонді в розрізі бюджетних призначень. Достатньо сказати, що планами капітального та поточного ремонтів, модернізації ліфтів, благоустрою прибудинкових територій та інших суттєвих напрямків передбачено освоїти майже 6 млн. гривень.

«Підсумком цієї роботи повинна стати, перш за все, своєчасна підготовка житлового фонду до наступного опалювального періоду 2015-2016 років», - вважає Б. Мурач.

За матеріалами КП «Новозаводське»
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Попередня новина: На Тернопіллі у ...
Наступна новина: Прокуратура в суді захищає ...

КОМЕНТАРІ