Волинь: на колегії в прокуратурі обговорили стан додержання в області конституційних прав громадян у кримінальному провадженні

Волинь: на колегії в прокуратурі обговорили стан додержання в області конституційних прав громадян у кримінальному провадженні

17.04.15 11:30 0 484
У прокуратурі Волині відбулося засідання колегії, на якому обговорено стан додержання в області конституційних прав громадян під час здійснення кримінального переслідування і оперативно-розшукової діяльності.

Розпочинаючи засідання, прокурор області Дмитро Чепіжак наголосив, що забезпечення безумовного додержання вимог законодавства у кримінальному провадженні є основною функцією органів прокуратури.

Цьогоріч правоохоронні органи області вживали заходів, аби не допустити безпідставного обмеження та порушення конституційних прав громадян. Відтак в області не було випадків порушення таких прав слідчими підрозділами податкової міліції та органів прокуратури, а також жодного випадку незаконного затримання осіб за підозрою у вчиненні злочинів. Покращено й ефективність використання негласних засобів задля здобуття доказів та викриття злочинів.

Водночас, забезпечити безумовне додержання конституційних прав громадян ще не вдалося. Оперативні підрозділи правоохоронних органів подекуди необґрунтовано проводять оперативно-розшукові заходи технічного характеру, допускаючи безпідставне втручання в особисте життя людей.

Траплялися й випадки безпідставної відмови у реєстрації заяв і повідомлень громадян про злочини у Єдиному реєстрі досудових розслідувань.

Не завжди дотримуються також розумні строки досудового розслідування, насамперед у кримінальних провадженнях про правопорушення, вчинені при очевидних обставинах та у яких встановлені особи, причетні до їх вчинення, чим порушується право потерпілого на швидке розслідування і поновлення його порушених злочином інтересів.

Завершуючи засідання, прокурор області зазначив, що усі правоохоронні органи краю, і насамперед - процесуальні прокурори повинні докладати максимум зусиль, аби забезпечити дотримання прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, щоб жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Колегією визначено низку заходів задля забезпечення додержання в області конституційних прав громадян у кримінальному провадженні.

Про це повідомили у прес-службі прокуратури Волинської області
Автор: УкрЗахідІнформ .
ОЦІНИТИ НОВИНУ
3 (голосів: 0)
Наступна новина: У Житомирі патрульні ...

КОМЕНТАРІ